Siegfried Mureşan: Fondurile europene rămase disponibile în bugetul UE pentru anul 2020 vor fi folosite pentru combaterea COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan: Fondurile europene rămase disponibile în bugetul UE pentru anul 2020 vor fi folosite pentru combaterea COVID-19

Comisia Europeană a adoptat solicitarea europarlamentarului Siegfried Mureşan de a folosi toate fondurile europene europene rămase disponibile în Bugetul UE pentrul anul 2020 pentru combaterea COVID-19.

Anunţul a fost făcut de europarlamentarul român Siegfried Mureşan: „Comisia Europeană a răspuns pozitiv acestei solicitări şi a propus astăzi utilizarea a 3 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru un Pachet de solidaritate privind combaterea la nivel european a pandemiei de COVID-19”.

Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană a propus ca 3 miliarde din Bugetul UE să meargă spre măsuri de combatere a epidemiei, după cum urmează:

- 2,7 miliarde de euro vor merge către Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă al Comisiei Europene. Acest instrument va permite, printre altele, achiziţionarea de medicamente sau dispozitive medicale, dezvoltarea unor facilităţi temporare de îngrijire medicală, dezvoltarea unor facilităţi de producţie de echipamente medicale, dar şi reconversia unor capacităţi de producţie deja existente pentru producţia de echipamente medicale în interiorul Uniunii Europene.

- 300 de milioane de euro vor merge către rezerva de echipamente medicale şi de protecţie a Uniunii Europene - RescEU. Această rezervă va finanţa achiziţionarea de echipamente medicale în proporţie de 100% din bugetul Uniunii Europene. Rezerva a fost înfiinţată la începutul lunii martie tocmai pentru a fi utilizată în situaţii de urgenţă în regiunile şi statele UE care au cea mai mare nevoie în contextul pandemiei de COVID-19. România este primul stat al Uniunii Europene care a primit acceptul să găzduiască o parte din această rezervă

- În plus, Comisia Europeană a mai propus zilele trecute şi o rectificare bugetară prin care vom aloca alte 120 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru măsuri de combaterea pandemiei.

„Ca vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, mă voi asigura că adoptăm aceste măsuri în procedură de urgenţă în Parlamentul European pentru ca fondurile să fie folosite cât mai repede în România şi în celelalte state membre”, conchide Mureşan.

Similare
RECOMANDĂRI