Condiţiile impuse de Federaţia Rusă în Acordul de credit de 200 de milioane de euro arată că obiectivul ruşilor nu este să ajute cetăţenii Republicii Moldova, ci să crească dependenţa R. Moldova de Kremlin. De această părere este eurodeputatul român Siegfried Mureşan, care subliniază că Igor Dodon vrea să îndatoreze R. Moldova pentru mult timp în faţă de Federaţia Rusă. „Datorie înseamnă dependenţă”, spune Mureşan.
„Federaţia Rusă face ce ştie mai bine: se foloseşte de orice ocazie pentru a creşte dependenţa Republicii Moldova de Kremlin şi oferă „sprijin” care mai mult împovărează cetăţenii Republicii Moldova. Iar preşedintele Dodon face combinaţii financiare cu Kremlinul pe spinarea cetăţenilor Republicii Moldova”, scrie pe pagina sa de Facebook Siegfried Mureşan.
Ce ţinde de condiţiile impuse în acord, europarlamentarul spune:
„Faptul că acordul prevede că datoriile private ale companiilor moldoveneşti către băncile ruseşti pot fi transformate în datorii de stat arată că nu avem o imagine clară cu privire la cât se îndatorează Republica Moldova în faţa Rusiei prin acest acord şi cât trebuie să dea înapoi. Ca o comparaţie, UE a pus la dispoziţia fondurilor europene sub formă de granturi în valoare de 87 de milioane de euro pentru nevoile urgente din Republica Moldova în această perioadă de criză. În plus, Comisia Europeană a propus o asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro în condiţii avantajoase cu scopul de a atenua efectele crizei COVID-19 asupra economiei ţării”.
Condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru acordarea de asistenţă macrofinanciară Guvernului Republicii Moldova prevăd reforme în domeniul justiţiei, în prevenirea şi combaterea spălării banilor şi reforme ce vor contribui la consolidarea sectorului financiar al ţării, spune Mureşan, iar acesta este o asigurare din parte UE că banii ajung la cetăţeni.
„Mai mult decât atât, pentru perioada 2014-2020 Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova, prin programe bilaterale, până la 740 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, adică bani pe care Moldova îi primeşte gratuit de la UE şi pe care nu trebuie să îi dea niciodată înapoi. Aceşti bani sunt destinaţi pentru modernizarea şcolilor, a transportului public sau reabilitarea drumurile publice. O parte din aceşti bani au fost alocaţi către conectivitate energetică şi de transport în sate şi oraşe şi pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.
Federaţia Rusă, pe de altă parte, încearcă să ne vândă o poveste despre sprijinul lor şi cât de multe lucruri bune fac pentru a ajuta Republica Moldova. Adevărul este că acest credit vine cu condiţii ce nu avantajează cetăţenii ţării, ci mai degrabă îi afectează şi îi împovărează cu noi datorii. Condiţiile impuse de Federaţia Rusă prevăd clauze absurde care duc la creşterea dependenţei de Kremlin. Principalii beneficiari ai acestui acord sunt Federaţia Rusă şi prietenii săi de la Chişinău. Prin acest acord, Rusia se comportă ca un cămătar de nivel internaţional”, conchide eurodeputatul.