Sergiu Tofilat: Implicarea lui Dodon în delapidarea a milioane de dolari la importul de energie electrică în R. Moldova este un fapt demonstrat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Tofilat: Implicarea lui Dodon în delapidarea a milioane de dolari la importul de energie electrică în R. Moldova este un fapt demonstrat

Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru delapidarea a milioane de dolari la importul de energie electrică în Republica Moldova. Instituţia a pornit ancheta abia după 13 ani de când a început să funcţioneze schema infracţională şi doar după ce a fost obligată de instanţa de judecată. Mai mult ca atât, în această schemă ar fi implicat fostul preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon, asta deşi PG a evitat să ofere numele bănuiţilor în acest dosar, motivând prezumţia nevinovăţiei. Despre aceasta au discutat Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic, şi Radu Marian, deputat PAS, care au participat la ediţia din 13 septembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Magistraţii au constrâns procurorii să ancheteze cazul la solicitarea unor experţi în domeniul energeticii care afirmă că în schema infracţională ar fi fost implicaţi premierul de atunci, Zinaida Greceanâi şi fostul ministru al Economiei, Igor Dodon. Schema a fost deconspirată de doi jurnalişti de investigaţie, iar probele au fost acumulate de specialişti în energetică. 

„Implicarea lui Dodon este un fapt demonstrat, socialiştii acum de induc în eroare, este dispoziţia 32 din 21 aprilie 2008. Este scris clar, Igor Dodon, plus la aceasta, el a recunoscut public la o televiziune, sunt imagini video, că el a negociat contractul. Şi acum ei înceacă să se dezică de cuvintele lor, este un fals. Până la implicarea lui Igor Dodon, R. Moldova procura energie direct de la furnizorul ucrainean, la preţ de piaţă, 40 de dolari per megawatt. După ce Dodon s-a implicat, o parte din energie o cumpăram direct la preţ de piaţă, 40 de dolari, o altă parte o procuram printr-o firmă-căpuşă, intermediară, la preţul de 53 de dolari. Deci practic ei procurau energie din Ucraina la preţ de piaţă şi ne-o vindeau nouă mai scump, diferenţa se ducea în off-shore. Informaţia a fost confirmată de Serviciul Spălării Banilor. În mai 2008 a început această schemă. Noi, consumatorii de energie am achitat aceată marjă. Jumătate de sumă în off-shore a ajuns la o firmă a lui Vlad Plahotniuc”, a declarat Sergiu Tofilat în platoul TVR Moldova. 

„Dacă ei anunţă că nu sunt implicaţi, eu îi îndemn să mă acţioneze pe mine în judecată. Eu afirm că Dodon, implicarea lui este un fapt demonstrat şi am arătat şi documentul”, a mai menţionat Tofilat. 

În context, deputatul PAS, Radu Marian spune că această schemă a fost posibilă cu implicarea factorilor de decizie din Republica Moldova de la acea vreme, iar motivul prezumţiei nevinovăţiei invocat de Procuratura Generală nu împiedică instituţia să anunţe bănuiţii din acest dosar.

„Cu siguranţă astfel de scheme nu pot avea loc fără ca factorii de decizie să nu cunoască acest lucru, este regretabil faptul că Procuratura Generală nu a anunţat bănuiţii. Da, este vorba de prezumţia nevinovăţiei, dar asta nu înseamnă că nu poţi să anunţi bănuiţii. În general abordarea PG de a nu se implica chipurile în dosarele în care sunt implicaţi politicieni este falimentară din start pentru că anume politicienii şi factorii de decizie sunt şi au fost cei care de-a lungul timpului au fost implicaţi în cele mai mari fărădelegi şi acte de corupţie mari. Deci să spui că nu investigăm astfel de cazuri înseamnă că nu lupţi cu corupţia mare. Acest răspuns pe jumătate a Procuraturii este o dovadă că ceva nu merge acolo”, a menţionat Radu Marian.

Precizăm că, printr-un comunicat de presă, socialiştii au venit cu o reacţie la acest subiect. 

„În anunţul făcut de Procuratura Generală, privind investigarea unor acţiuni din 2008, nu figurează niciun nume. Este obligaţia oamenilor legii să verifice şi să stabilească adevărul, cu toate că acest subiect a fost aruncat în spaţiul public de mai multe ori, inclusiv de regimul Plahotniuc. Înţelegem dorinţa regimului de la guvernare de a distrage atenţia oamenilor de la problemele acute ale societăţii'', se precizează în comunicat.
Similare
RECOMANDĂRI