Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Gaibu, la Punctul pe AZi: Guvernul a luat unele măsuri economice care nu ţin de situaţia excepţională

Modificările aduse Codului Fiscal nu erau urgente pentru perioada actuală şi trebuiau discutate în procedura standard şi nu într-o situaţie excepţională. În emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA, expertul economic Sergiu Gaibu a menţionat că este stranie abordarea Guvernului, care a pus la pachet măsuri care trebuiau puse în regim standard cu măsuri care trebuie luate în situaţii excepţionale.

Sergiu Gaibu a precizat că eliminarea taxelor la unele domenii, de exemplu cele care ţin de lemn, trezeşte suspiciuni.

„Este vorba de ecologie. Noi şi aşa avem foarte puţine păduri în Republica Moldova şi trebuie, din contra,  luate măsuri de protejare a pădurilor, dar noi vedem că Guvernul a trecut la eliminarea taxelor ce ţine de lemnul de foc”.

În ce priveşte eliminarea taxei, Dorel Noroc, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a menţionat că, din păcate, taxa pe lemn aduce la bugetul de stat doar 360 de mii de lei pe an.

„Noi considerăm că asemenea taxă, de doar 360 000 de lei este total ineficientă. Doar costurile de prezentare a declaraţiilor, de procesare a lor, implicarea funcţionarilor fiscali implică mai multe costuri”, a precizat Dorel Noroc.

În replică, Sergiu Gaibu a spus că pe acest subiect trebuia organizată o discuţie publică şi apare întrebarea de ce se colectează atât de puţini bani.

Într-o intervenţie telefonică, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a detaliat sesizările depuse de formaţiunea politică pe setul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

„Prima sesizare ţine de clarificarea procedurii de angajare a răspunderii în toate cazurile. În şedinţa din 2 aprilie, primul ministru a venit în Prlament, darşedinţa nu a avut loc. O prezentare propriu-zisă a proiectului nu a avut loc, aşa cum scrie în Constituţie”, a spus Sergiu Litvinenco.

Deputatul PAS a menţionat că a doua sesizare depusă la CC ţine de modificările aduse unor acte legislative, care nu au nicio legătură cu legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.
 
„Noi avem suspiciunea că anumite modificări s-au făcut pe ascuns pentru unele interese meschine, clientelare. În presă am văzut că deputatul Eugen Nechiforciuc are  un interes concret într-o afacere anume care a făcut obiectul unor reglementări în aceste legi”, a conchis Sergiu Litvinenco.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI