Sergiu Cioclea: Suspendarea asistenţei macrofinanciare nu va genera un efect major pe piaţa valutară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Cioclea: Suspendarea asistenţei macrofinanciare nu va genera un efect major pe piaţa valutară

Guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, afirmă că, pe termen scurt, suspendarea asistenţei macrofinanciare, prevăzute de Acordul de asistenţă macrofinanciară cu Uniunea Europeană, nu va genera un efect major pe piaţa valutară. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu acordat presei.

Întrebat cum poate evolua cursul valutar, în contextul suspendării plăţii primei tranşe, Sergiu Cioclea a menţionat că nivelul sporit de remitenţe şi buna performanţă a exporturilor moldoveneşti asigură un flux important de valută pe piaţa internă, în ciuda erodării deficitului comercial. Oferta de valută din partea persoanelor fizice continuă să depăşească cererea din partea agenţilor economici, ceea ce explică, în mare parte, tendinţa de apreciere a leului moldovenesc. Fluxul de intrări de valută în favoarea persoanelor fizice a atins 1,2 miliarde dolari SUA în 2017 şi este în creştere, majorându-se cu 16% în prima jumătate a anului 2018.

Totodată, potrivit guvernatorului, suspendarea asistenţei macrofinanciare din partea UE nu va afecta în viitorul apropiat nivelul rezervelor internaţionale, care au atins la sfârşitul lui iulie curent nivelul record de aproape trei miliarde dolari. Potrivit lui, cu toate acestea, tensionarea relaţiilor cu UE şi alţi parteneri străini ar fi o noutate proastă. Aceasta ar putea avea consecinţe negative pe termen mediu şi duce la înrăutăţirea percepţiei faţă de ţară din partea investitorilor străini, creditorilor internaţionali şi agenţiilor de rating.

Cu atât mai mult este important, spune Sergiu Cioclea, de a respecta angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. În caz contrar, ar putea suferi finanţarea externă a bugetului şi contului curent, dar şi agenda internă de reforme structurale şi instituţionale. Din acest motiv, BNM şi-a exprimat îngrijorarea faţă de discordanţa în relaţiile cu organismele europene şi speră ca aceasta să fie depăşita cât de curând prin intensificarea dialogului şi identificarea soluţiilor de remediere.
Similare
RECOMANDĂRI