Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Seceta loveşte puternic în producţia de grâu

Primăvara secetoasă taie din roada de grâne. Agricultorii estimează în acest an o recoltă de cel puţin de două ori mai mică decât anul trecut. Şi asta, doar dacă în următoarele zile vor cădea precipitaţii, care vor salva câte ceva. Fermierii spun că doar intervenţia statului ar putea să le salveze câtuşi de puţin munca grav afectată de secetă.

Vasile Sochircă inspectează zilnic lanurile de culturi de toamnă. Cu disperare agricultorul priveşte cum grâul, de exemplu, se usucă văzând cu ochii.

„Uitati va uscat absolut. Radacina, priviti, nu are cu ce se dezvolta”, a spus Vasile Sochircă.

Spera ca de pe acest teren să poată recolta circa 6 tone de grâu la hectar. Acum nu ştie dacă va reuşi măcar să adune jumătate din cât a estimat. Şi asta, în cazul în care în zilele următoare va ploua.

„Tot de a depins de noi am dat hrana, dar natura da peste cap. Doi ani de seceta. Iarna fara zapada, primara seceta Seceta, nu are apa cu ce se dezvolta, n-are crestere. Asa grau frumos, asteaptam roada si asteptarile erau mari”, a precizat Vasile Sochircă.

Specialiştii din agricultură spun că este cel mai secetos sezon agricol din ultimii 50 de ani.

„Culturile de toamna, ma refer la grau, orz, ii afectat cam la 60%. Usuca radacina, frunzele, planta nu are cu ce se alimenta. Noi dam insecticide, pentru boala ca sa tinem cat de cat ca sa aiba putere. Daca nu ploua intr-o saptama doua nu are putere sa creasca”, a spus ION GRIGOR,  agronom.

„Stau la ganduri sa mai astept sau de samanat porumb cat nu e tarziu, dar iarasi, putem la fel sa o patim. Nu vor fi precipitatii, nu ne ajuta nici porumbul, nici floarea”, a menţionat VASILE SOCHIRCA.

Veştile meteorologilor nu sunt tocmai îmbucurătoare. Precipitaţii ar putea apărea abia spre sfârşitul săptămânii.
 
Similare
RECOMANDĂRI