ECONOMIC

Seceta ameninţă producţia de grâu din lume şi preţurile încep să crească

post-img

Din cauza secetei, recoltele de grâu de calitate superioară sunt ameninţate, dar piaţa este inundată de stocurile din anii anteriori.

Seceta din mai multe părţi ale lumii diminuează recoltele de grâu de calitate, ceea ce va duce preţurile la cele mai ridicate valori din ultimii ani, informează Agerpres, citând o analiză Reuters.

Grâul cu un conţinut ridicat de proteine a devenit unul dintre puţinele segmente cu o ofertă redusă pe o piaţă mondială de cereale inundată cu stocuri abundente după patru ani de recolte consistente. Însă preţurile scăzute i-au descurajat pe fermierii americani să mai cultive grâu, iar în prezent vremea secetoasă exacerbează un deficit de grâu de calitate în toată lumea.

Recolta de grâu a Australiei ar putea fi cu 20% mai mică decât estimările, iar seceta din sudul Europei ameninţă să reducă producţia de cereale din Italia şi Spania la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

În România, productivitatea a fost mai mare ca anul trecut, prognozele Comisiei Europene vizând un nivel al producţiei de grâu de 7,5 milioane de tone. Anul trecut, România a obţinut o producţie record, de 8,4 milioane de tone, dar în sezonul acesta fermierii au plantat o suprafaţă mai mică, din cauza stocurilor mari de grâu aflate la nivel mondial.

Cea mai mare parte a grâului românesc este vândut pe pieţele din nordul Africii - Egipt, Maroc, Algeria sau Tunisia - dar traderii de cereale vând şi către state din Asia, iar o parte a exporturilor merg şi către alte state din Uniunea Europeană. Consumul intern este de doar aproximativ 3,5 milioane de tone, astfel că restul producţiei trebuie vândut pe alte pieţe.

În prezent, pe piaţa internaţională există o ofertă abundentă de grâu de calitate scăzută, Departamentul american al Agriculturii estimând că la finele anului agricol 2017/2018 stocurile mondiale de grâu vor atinge un nivel record de 260,6 milioane de tone. Însă producătorii de făină şi brutarii au nevoie de grâu de panificaţie, cu un conţinut de proteine de cel puţin 12%, pentru a putea face pâine de calitate.

Grâul de primăvară din SUA, care în mod normal are un conţinut de proteine de 14% şi chiar mai mare, se vinde la un preţ mai mare decât grâul de calitate mai scăzută. Însă conform celor mai recente estimări ale USDA, producţia de grâu de primăvară a SUA va fi de 423 de milioane busheli (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme), cea mai mică de după 2002.

În aceste condiţii, cotaţiile futures la grâu la Chicago Board of Trade au ajuns la începutul lunii la 5,50 dolari per bushel, cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani, în timp ce la bursa Minneapolis Grain Exchange, o piaţă de nişă pentru grâul de primăvară cu un conţinut ridicat de proteine, cotaţiile au depăşit pragul de 8 dolari per bushel, o premieră în ultimii patru ani.

Impactul secetei este amplificat şi de faptul că suprafeţele cultivate cu grâu în acest an în SUA sunt cele mai mici de după 1919, din cauza preţurilor mici din anii precedenţi care i-au determinat pe fermieri să se reorienteze spre alte culturi precum soia sau porumb.

Tot din cauza secetei, traderii şi analiştii şi-au redus estimările referitoare la producţia de grâu a Australiei, al patrulea exportator mondial de grâu, până la 20% sub estimările oficiale.

În cazul în care exportatorii australieni vor avea mai puţin grâu de livrat, clienţii din Indonezia şi Coreea de Sud vor fi obligaţi să se îndrepte spre furnizorii din Marea Neagră, unde producţia a crescut în mod semnificativ. România concurează la nivel mondial cu Ucraina şi Rusia, ţări care au o capacitate de export mult superioară celei a economiei locale, notează AgroFinanciar.ro.