Se înăspresc sancţiunile pentru contractele de credit netransparente
Sursa foto:Ziarul de Iasi Vizualizari:

Se înăspresc sancţiunile pentru contractele de credit netransparente

Contractele de credit vor conţine clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Iniţiativa de completare şi modificare a unor acte legislative prin care beneficiarii de împrumuturi, acordate de organizaţiile din sectorul nebancar, vor fi protejaţi suplimentar a fost votată, în prima lectură, în şedinţa plenară de astăzi.

Proiectul propune modificări la Legea privind contractele de credit pentru consumatori, care au drept scop evidenţierea în contractele de credit încheiate a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale, care vor fi suportate în urma contractării creditului.

Totodată, prin modificările propuse va fi instituit dreptul organului de control de a efectua controale inopinate ale aspectelor ce ţin de încălcarea prevederilor Legii privind contractele de credit pentru consumatori în domeniul de creditare nebancară.

Concomitent, se propune înăsprirea sancţiunilor prin majorarea amenzilor aplicate în cazul încălcării cerinţelor legislaţiei privind contractele de credit pentru consumatori. Amenda maximă ar putea ajunge până la 25 de mii de lei.

Similare