ECONOMIC

Scumpirea gazului, inevitabilă

Autorităţile afirmă că scumpirea gazului rusesc importat de Republica Moldova este inevitabilă. Ministrul infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că statul plăteşte mai mult pentru gaz pentru că a crescut preţul acestuia pe pieţe internaţionale. Potrivit oficialului, din luna februarie ar urma să fie stabilit un nou tarif pentru consumatorii finali. Între timp, autorităţile analizează posibilitatea de a mări compensaţiile pentru consumatorii casnici.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, în ianuarie a crescut din nou preţul mediu al gazelor pe piaţa internaţională, unde o mie de metri cubi costă 1359 de dolari, iar Republica Moldova va achita pentru acelaşi volum 646 de dolari, adică cu 52% mai puţin. Ministrul spune că în aceste condiţii, majorarea tarifului la gaz nu poate fi amânată. Totuşi, autorităţile speră că preţul gazului va scădea din nou după perioada rece a anului.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Noi avem 2 situaţii. Prima – tariful va creşte şi dacă analizăm cu cât şi în funcţie de asta venim cu suport. A doua situaţie că tariful nu va creşte şi tariful chiar ar putea să nu crească în cazul în care în luna ianuarie vom avea reduceri de preţuri la bursa europeană pentru gaz. Dacă în luna februarie vom avea un preţ de achiziţie de 430 de dolari sau şi mai mic atunci tariful care deja este de 11 lei este suficient pentru a acoperi consumul de gaze”.

Andrei Spînu susţine că Republica Moldova beneficiază de preţuri bune comparativ cu cele de pe piaţa internaţională, iar calculele arată că în perioada sezonului rece s-au făcut economii de peste 300 de milioane de dolari, echivalentul a 6 miliarde de lei. Acum însă există o altă problemă. MoldovaGaz nu dispune de suma integrală de bani pentru a fi făcută plata în avans pentru gazul de luna viitoare. Se ia în calcul contractarea unui credit pentru stinge datoriile şi nicidecum o intervenţie a Guvernului.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Suma care ar putea să nu ajungă pentru achitare acestei sume de 63 de milioane este de 25 de milioane de euro. Adică, Moldova Gaz are capacitatea să achite 30-35 de milioane de dolari. Sunt în discuţie cu mai multe bănci, dar şi alte mecanisme care ar putea să fie ajutată Moldova Gaz pentru achitarea acestei datorii”.

Andrei Spînu a discutat cu şeful Gazprom, Alexei Miller, pentru a obţine o amânare de 10-20 de zile a acestei plăţi, însă solicitarea a rămas deocamdată fără răspuns. Potrivit vicepremierului, această clauză figurează în contractul cu Gazprom din anul 2006, de pe vremea guvernării comuniştilor şi nu ştie dacă poate fi renegociată. Andrei Spînu s-a referit astăzi şi la scumpirea energiei electrice, solicitare care ar urma să fie examniată la finele sezonului rece.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Până în luna decembrie Premier Energy a avut devieri pozitive în tarif cred că ar putea găsi şi alte soluţii pentru a depăşi această situaţie de câteva luni şi să revină la creşterea tarifului în luna aprilie atunci când pentru cetăţeni factura la gaze scade pentru că se consumă puţin şi presiunea de preţ va fi mai mică”.

În următoarele zile va fi convocată şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale unde vor fi aprobate un şir de măsuri pentru depăşirea situaţiei. În prezent, consumatorii achită 11,08 lei pentru un metru cub de gaz, tarif majorat din luna noiembrie a anului trecut, faţă de 4,30 lei cât era până la scumpirile aprobate de ANRE.