ECONOMIC

Scandalul lactatelor: Autorităţile ameninţă cu sancţiuni dure, dar amână aplicarea normelor UE

post-img

Cel mai mare producător din ţară, grupul JLC, vizat în studiu, susţine că acestea rezultate nu corespund realităţii şi că totul ar fi fost făcut la comanda cuiva. În plus administraţia JLC se întreabă de ce rezultatele testelor au fost publicate abia după două luni după colectarea probelor, când întreprinderea nu mai poate prezenta produsele fabricate în acea perioadă pentru o expertiză suplimentară. 

Rezultatele testelor au provocat şi o serie de întrebări referitor la activitatea autorităţilor, care sunt responsabile de monitorizarea situaţiei din domeniu, dar şi faţă de autorii acestui studiu, care nu a cuprins pe toţi cei 26 de producători din Moldova, notează mold-street.com.

ANSA s-a autosesizat

De implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranţa alimentelor şi în domeniul sanitar-veterinar este responsabilă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

În scop de elucidare a situaţiei ANSA s-a autosesizat şi a aprobat un plan de acţiuni privind controlul la aceşti producători prin verificarea stocurilor de produse şi neadmiterea plasării lor în reţeaua comercială fără verificare prealabilă. De asemenea, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

Grupe operative ale inspectorilor ANSA, s-au deplasat la întreprinderile vizate (SA JLC, SRL Bantacard, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Floreşti, SA Lactis din Râşcani, precum şi la mai multe centre comerciale din ţară) unde au colectat mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de antibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate.

La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări 120 de probe (în expertiza Fundaţiei au fost 126 de probe n.r.).

Rezultatele investigaţiilor de laborator ar urma să fie făcute publice luni, 12 februarie. ANSA însă nu precizează însă când va ajunge şu verificarea şi la restul procesatorilor.

26 de întreprinderi de procesare sunt verificate de patru ori pe an

Miercuri, 7 februarie, ANSA a convocat şi o reuniune cu participarea reprezentanţilor Ministerelor şi Departamentelor de Stat, Asociaţiilor de profil şi a laboratoarelor acreditate în cadrul căreia Agenţia a prezentat un raport privind situaţia din domeniu şi măsurile întrerinse de instituţie pentru ameliorarea stării de lucruri în domeniul calităţii produselor lactate.

Potrivit lui Ion Toma, director general adjunct ANSA, activitatea de supraveghere şi control de către Agenţie în domeniu se efectuează în baza unui plan multianual. Astfel punctele de colectare a laptelui sunt supuse controlului oficial de două ori pe an – respectiv 1.334 de verificări fiind întocmite 287 de prescripţii şi 27 de procese verbale.

Întreprinderile de procesare a laptelui sunt verificate de patru ori pe an ceea ce constituie 104 controale (adică sunt 26 de companii de procesare a laptelui), fiind întocmite 47 de prescripţii şi 12 procese verbale.