Sănătate Info: Câte milioane de lei au adunat instituţiile medicale contra plată, după ce tarifele s-au triplat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sănătate Info: Câte milioane de lei au adunat instituţiile medicale contra plată, după ce tarifele s-au triplat

Instituţiile medicale din Moldova au adunat anul trecut peste 275 de milioane de lei din servicii contra plată, după ce Guvernul a operat modificări la tarifele la serviciile medicale în februarie 2017. Această sumă ar fi cu doar 5 milioane mai mică decât 2016, când tarifele erau, în unele cazuri, şi cu 300 de procente mai mici, conform datelor oficiale ale Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Subiectul a fost discutat la Parlament. Deputaţii au vrut să ştie ce sumă au acumulat spitalele şi alte instituţii medicale din serviciile contra plată, după ce Ministerul Sănătăţii, condus atunci de Ruxanda Glavan, a scumpit serviciile medicale, autoritatea fiind acuzată de lipsă de transparenţă şi de viziune în calculul noilor tarife, notează Sănătate INFO.

Secretarul de stat Rodica Scutelnic a declarat în Parlament că în anul 2017 veniturile acumulate din serviciile contra plată au ajuns la 275.000.000 de lei. În 2016, înainte de scumpirea tarifelor, serviciile contra plată ar fi ajuns la 270.000.000 de lei.

„Atunci pentru au fost scumpite tarifele? Ori cifra comunicată nu este corectă şi instituţiile nu raportează toate încasările, ori pur şi simplu nu a existat nicio justificare pentru scumpirea acestor tarife, căci vorbim de o diferenţă foarte mică”, a replicat încurcat de răspuns deputatul Vladimir Odnostalko.

Datele comunicate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale nu sunt publicate nicăieri, de aceea nu putem face o analiză detaliată. 

Sindicatele din Sănătate fac referire în raportul lor anual la o sumă de 690.000.000 de lei acumulaţi din serviciile contra plată, dintre care numai 30,6 la sută ar fi fost redirecţionaţi pentru plata muncii.

De altfel, problema scumpirii tarifelor medicale a rămas în aer, după ce Parlamentul a obligat Guvernul, printr-o hotărâre luată încă anul trecut, să suspende tarifele majorate, deputaţii făcând trimitere la dovezi precum să tarifele nu sunt justificate, deci lipsite de suport legal.

Deja de peste un pacienţii achită aceste tarife în spitale şi oricare alte instituţii medicale, indiferent de tipul de servicii acordat, iar nimeni nu discută despre legalitatea acestora.

Pe 24 aprilie, Ministerul Sănătăţii a publicat la dezbateri publice un proiect prin care îşi propunea să fie revăzută metodologia de calcul a tarifelor, însă documentul nu a ajuns pe masa Guvernului. În primele luni de la scumpirea tarifelor au existat semnale că veniturile erau în creştere cu aproximativ 20 la sută, însă cifrele erau doar aproximative şi doar pentru Municipiul Chişinău. Documente confirmative şi analize cu date concrete nu au fost făcute publice, subliniază Sănătate INFO.

Similare
RECOMANDĂRI