Salariul bugetarilor din Republica Moldova va fi recalculat în fiecare an
Sursa foto:bizlaw.md Vizualizari:

Salariul bugetarilor din Republica Moldova va fi recalculat în fiecare an

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu va prevedea nemijlocit cuantumul salariilor pe care le vor primi funcţionarii. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe economie, care va fi stabilit, la fel, anual, în bugetul de stat. Modificările legislative urmează să fie publicate, în curând, pentru consultări publice.

Potrivit bizlaw.md, noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade şi 130 de clase de salarizare. Totodată, salariul de bază va reprezenta principalul element al remuneraţiei angajaţilor, iar majoritatea sporurilor vor fi încorporate în acesta.

Conform autorităţilor, trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte normative care stabilesc condiţiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Prin urmare, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat şi de gestionat, care va remunera performanţa angajaţilor. Actualul cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi şi netransparent din cauza multiplelor adaosuri şi suplimente salariale, se mai menţionează într-un comunicat de presă al Executivului.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost elaborat de către Ministerul Finanţelor, cu participarea experţilor locali şi internaţionali, precum şi a specialiştilor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor din sectorul bugetar. La baza documentului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat în iulie 2017.

Similare
RECOMANDĂRI