Salariile bugetarilor ar putea creşte cu 6-10%. Pentru unele categorii, majorările vor ajunge la 2000 de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Salariile bugetarilor ar putea creşte cu 6-10%. Pentru unele categorii, majorările vor ajunge la 2000 de lei

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede o creştere de salariu între 6-10% pentru majoritatea angajaţilor din instituţiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari, retribuţia ar putea creşte cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au fost discutate în cadrul unei consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 şi pe termen mediu (2021-2022).

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a anunţat că proiectul prevede corectarea unor inegalităţi în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajaţi, inclusiv a celor din APL, din domeniul educaţiei, din instituţiile penitenciare şi din domeniul apărării etc.

Astfel, în cazul primarilor din localităţile cu până la 20.000 locuitori, care în prezent pot avea salarii mai mici decât unii angajaţi din subordinea lor, creşterile salariale vor atinge cifra de circa 1.500 de lei lunar.

Proiectul prevede majorări şi pentru angajaţii din sistemul educaţional. De exemplu, salariile lunare ale directorilor adjuncţi din licee şi şcolile profesional-tehnice vor fi mai mari cu circa 2.000 de lei. În cazul învăţătorilor şi educatorilor salariile vor fi majorate cu 680 de lei, şi, respectiv, circa 900 de lei, lunar. Ministrul Finanţelor a subliniat că majorările salariale vor fi însoţite şi de măsuri de creştere economică şi sporire a productivităţii muncii.

„Problema demografică afectează fiecare sector al economiei, toate instituţiile se confruntă cu probleme de recrutare de angajaţi. Una dintre soluţiile acestei probleme este creşterea salariilor. Totodată, considerăm că aceste majorări ale retribuţiei muncii trebuie corelate cu creşterea productivităţii muncii, asta înseamnă sisteme de management, control intern şi introducerea tehnologiilor şi altor elemente care sporesc productivitatea muncii şi asigură creşterea economică”, a menţionat Natalia Gavriliţa. 

Legea bugetului pentru anul 2020 va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Guvern, iar ulterior, de Parlament.

Similare
RECOMANDĂRI