ECONOMIC

Salarii de trei ori mai mari la Curtea de Conturi, iar unii angajaţi vor primi şi prime

post-img

Salariile la Curtea de Conturi ar putea creşte de trei ori, iar unii angajaţi vor primi şi prime. Iniţiativa unui grup de deputaţi va primi aviz pozitiv din partea Guvernului. Ministerul Finanţelor a precizat că cheltuielile proiectului se estimează la 15,6 milioane lei anual, bani prevăzuţi în proiectul Legii bugetului pentru anul 2018.

Potrivit documentului, preşedintele şi vicepreşedintele Curţii ar putea fi remuneraţi cu câte 24 de mii şi, respectiv, 23 de mii de lei pe lună. Autorii au motivat că primele vor fi acordate lunar pentru controlul formării, administrării şi întrebuinţării resurselor financiare publice şi administrării patrimoniului public, transmite portalul Bizlaw. 

În acelaşi timp, personalul cu atribuţii de audit public şi personalul de specialitate va încasa lunar prime de până la 1,5 salarii medii pe economie, adică de 7.950 de lei în acest an. De asemenea, personalul tehnic va primi sporuri de până la 0,8 salariu mediu pe economie, adică până la 4.240 lei.

Au fost stabilite şi salariile de funcţie ale conducerii Curţii de Conturi. Astfel, preşedintele va încasa 4,5 salarii medii pe economie, ceea ce înseamnă aproape 24 de mii de lei, iar vicepreşedintele – 4,3 salarii medii pe economie. Membrii Curţii de Conturi vor fi remuneraţi cu câte 4,2 salarii medii pe economie, ceea ce reprezintă, în acest an, 22,3 mii de lei.

Deputaţii susţin că aceste majorări sunt necesare pentru a putea recruta şi motiva angajaţii Curţii, dar şi pentru a stopa fluctuaţia de cadre. Potrivit acestora, în ultimii 6 ani, rata medie de disponibilizare constituie între 15 şi 17 la sută. Un alt aspect invocat este riscul coruptibilităţii.

În avizul Guvernului se spune că, pentru consolidarea funcţională a autorităţii, se consideră oportun ca aceasta să beneficieze de o remunerare suficientă şi necesară pentru exercitarea eficientă a atribuţiilor de serviciu, la nivelul altor instituţii de investigaţii şi control. Totodată, utilizarea salariului mediu pe economie ca indicator de referinţă la calcularea salariilor în sectorul bugetar este o practică defectuoasă, care creează dificultăţi în prognozarea şi asigurarea stabilităţii salariilor angajaţilor, precum şi a alocaţiilor bugetare prevăzute în acest scop.

În ceea ce priveşte propunerea de a majora salariile preşedintelui, vicepreşedintelui şi ale membrilor Curţii de Conturi, aceasta urmează a fi abordată într-un cadru complex, împreună cu alte funcţii de demnitate publică din stat.

Guvernul propune introducerea art. 83 în Legea privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, astfel încât angajaţilor, care au statut de funcţionari publici, să li se stabilească spor lunar în mărime de 100% din salariile de funcţie.