ECONOMIC

România va oferi R. Moldova un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru în următorii 7 ani

România va oferi Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru implementarea proiectelor în sectoare cheie, în următorii 7 ani. Astăzi, Guvernul de la Chişinău a aprobat iniţierea negocierilor asupra proiectelor ce urmează să fie prevăzute în acordul care va fi semnat pe 11 februarie, la şedinţa comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti.

Banii acordaţi fără împrumut de Guvernul României vor fi investiţi în infrastructura de transport, reforma administraţiei publice, combaterea schimbărilor climatice, afaceri interne, sănătate, educaţie, şi mai ales în sectorul energetic.

NICU POPESCU ministrul de Externe: „Prin acest acord de 100 de milioane de euro să investim masiv în sectorul energetic, astfel încât facturile la gaz să se diminueze. Vom avea clădiri şi imobile mai bine. Dezvoltarea infrastructurii, sprijin pentru IMM, domeniul sănătăţii publice.”

Ministrul de externe, Nicu Popescu susţine că semnarea acordului este o continuare a implementării Foii de Parcurs comune, care a fost semnată în noiembrie la Bucureşti de guvernele României şi Republicii Moldova. Potrivit ministrului, cooperarea interguvernamentală va fi accelerată odată cu organizarea şedineţei comune în cadrul căreia vor fi semnate mai multe documente importante.

NICU POPESCU ministrul de Externe: „Podul dintre localităţile Ungheni şi reţea de drumuri şi autostrăzi de Europa.”

Primul Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României în valoare de 100 de milioane de euro a fost semnat la Bucureşti, pe 27 aprilie 2010. Documentul însă a expirat anul trecut, deşi din suma pusă la dispoziţia autorităţilor de la Chişinău s-au cheltuit doar 32 de milioane de euro.

Ulterior, în iulie 2021, Bucureştiul a decis să prelungească programul şi să ofere suma iniţială de 100 de milioane de euro. Din banii oferiţi prin acordul precedent au fost reparate peste 1000 de grădiniţe, au fost renovate clădiri istorice şi culturale şi s-a investit în dezvoltarea gazoductului Iaşi-Chişinău, proiect strategic de interconectare energetică între România şi Republica Moldova.