România: BEI finanţează cu 90 de milioane de euro Grupul Electrica pentru accelerarea conectării la energie regenerabilă
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

România: BEI finanţează cu 90 de milioane de euro Grupul Electrica pentru accelerarea conectării la energie regenerabilă

Banca Europeană de Investiţii confirmă cel mai recent împrumut pe termen lung de 90 de milioane de euro din cadrul facilităţii de 210 milioane de euro acordate Grupului Electrica pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, implementarea contoarelor inteligente şi accelerarea conectării la energie regenerabilă în România, potrivit comunicatului oficial.

Astfel, în România se vor derula noi investiţii pentru conectarea a peste 180.000 de clienţi, creşterea capacităţii reţelei şi îmbunătăţirea fiabilităţii şi calităţii furnizării de energie electrică.

Împrumutul de 90 de milioane de euro pe 15 ani acordat de BEI către Distribuie Energie Electrică România S.A. (DEER), filiala de distribuţie a energiei electrice a Grupului Electrica, reprezintă a doua parte a împrumutului de 210 milioane de euro acordat de BEI pentru investiţii noi şi ambiţioase de 300 de milioane de euro în infrastructura energetică a Grupului Electrica.

Schema naţională va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din ţară, inclusiv modernizarea şi construirea de noi linii electrice, construirea şi renovarea de substaţii electrice şi instalarea de componente pentru automatizarea reţelei pe întreg teritoriul României.

„Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a oferi 210 milioane de euro pentru a sprijini programul de investiţii de 300 de milioane de euro la nivel naţional al Electrica, în vederea creşterii utilizării energiei regenerabile, a îmbunătăţirii capacităţii reţelei şi a îndeplinirii obiectivelor de decarbonizare pe termen lung. Cea mai recentă finanţare de 90 de milioane de euro convenită cu Electrica reflectă progresul rapid al iniţiativei de transformare şi angajamentul comun al BEI şi al Electrica de a debloca o mai mare utilizare a energiei regenerabile”, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru energie şi operaţiuni de creditare în România, notează caleaeuropeana.ro

„Noile investiţii de mare impact la nivel naţional realizate de Electrica sunt în beneficiul clienţilor şi permit o mai mare utilizare a energiei regenerabile în viitor. Cea mai recentă finanţare de la Banca Europeană de Investiţii va permite Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor energetice ale celor 3,8 milioane de clienţi ai noştri prin implementarea contoarelor avansate şi să accelereze tranziţia ecologică a României”, a declarat Corina Popescu, director general al Electrica.

Programul de investiţii Electrica, în valoare de 300 de milioane de euro, include noi investiţii în Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Satu Mare pentru a moderniza distribuţia locală de energie electrică, a reduce pierderile de energie şi a îmbunătăţi fiabilitatea generală a reţelei.

Extinderea reţelei va permite conectarea a peste 180.000 de noi clienţi şi va debloca o mai mare utilizare a energiei regenerabile în România în anii următori.

Noua investiţie în reţeaua Electrica, susţinută de BEI, va spori furnizarea de energie modernă, fiabilă şi la preţuri accesibile (ODD 7), va sprijini creşterea economică favorabilă incluziunii şi durabilă (ODD 8) şi acţiunile de combatere a schimbărilor climatice (ODD 13).

Din 1991, Banca Europeană de Investiţii a acordat peste 1,4 miliarde de euro pentru investiţii în domeniul energiei pe teritoriul României.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre ale acesteia. Aceasta pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, pentru a contribui la realizarea obiectivelor politice ale UE.

Grupul Electrica este un actor cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica furnizează servicii pentru aproximativ 3,8 milioane de utilizatori şi are acoperire naţională – cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia de energie electrică: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi în toată ţara pentru furnizarea de energie electrică şi pentru servicii de mentenanţă şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica a devenit o companie cu capital majoritar privat, listată la bursele din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică din România.

Similare
RECOMANDĂRI