Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România a înregistrat o creştere economică de 4,2%, în primul trimestru din 2018

Economia Romniei a crescut în primul trimestru al acestui an cu 4,2 la sută, arată datele publicate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti.

În primul trimestru al acestui an,  a fost o creştere de 4,2 la sută, faţă de acelaşi trimestru de anul trecut, în date ajustate sezonier. Datele brute arată o creştere de 4 %. Îngrijorător este faptul că faţă de trimestrul anterior, adică ultimul de anul trecut, avem o stagnare. Aceste date au fost anunţate de Institutul Naţional de Statistică, plus detalii privind sursele acestor creşteri.

În principal industria şi comerţul au susţinut această creştere economică cu creşteri de peste 4 % pentru ambele domenii.

Consumul este şi de această dată  principalul determinant al creşterii economice. Pe locul doi urmează investiţiile care şi ele au un plus de aproximativ 5%.

În schimb, exporturile au frânat creşterea economică, pentru că am importat mai mult decât am exportat şi asta este îngrijorător. Experţii de la FMI avertizează într-un comunicat, că avem o supraîncălzire a economiei din cauza inflaţiei, a deficitului bugetar şi a celui comercial. Experţii recomandă României o politică monetară mai prudentă.

"În opinia staff-ului, o ţintă fiscală mai adecvată având în vedere perspectiva ciclică ar fi un deficit de 2% din PIB, ceea ce ar necesita măsuri echivalente cu 1,5% din PIB pentru că ţinta de deficit de 3% a autorităţilor nu este susţinută în mod suficient cu măsuri... Reducerea şi mai mult a deficitului la 1,5% din PIB până în 2020 ar ajuta România să facă tranziţia la obiectivul bugetar MTO de 1% din PIB", se arată în raportul FMI.

În opinia experţilor FMI, politica fiscală ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea colectării veniturilor, pe creşterea eficienţei cheltuielilor şi pe o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Şi Guvernul se aşteaptă anul acesta la o creştere economică mai mică decât anul trecut, prognozând în proiectul de buget o creştere de 5,5 %.

Similare
RECOMANDĂRI