Roman Chircă: Se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului din ultimele zile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Roman Chircă: Se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului din ultimele zile

Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, consideră că se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului care s-a înregistrat în ultimele zile, iar speculanţii pieţei valutare ar fi în aşteptarea unor asemenea agitaţii. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2.

Expertul economic spune că această creştere este o fluctuaţie puţin mai alertă decât cea obişnuită. Potrivit lui, există anumite premise cum ar fi cererea sporită de valută, dar şi incertitudinea politică din Republica Moldova. „Eu cred că în continuare leul se va deprecia faţă de monedele principale, dar sunt fluctuaţii minime, nici pe departe o fluctuaţie semnificativă.

Jurnalistul Eduard Robu spune că economia Republicii Moldova este una „sezonieră” când iarna se cumpără mai multe resurse pentru încălzire şi, respectiv, este mai mare cererea de valută. Primăvara sunt importante cantităţi semnificative de combustibil pentru lucrările agricole şi iarăşi este nevoie de valută. Vara, explică jurnalistul, se înregistrează mai multe remitenţe de la cetăţenii plecaţi peste hotare, iar toamna sunt exporturi mari de produse agricole.

„Respectiv, avem un deficit de valută primăvara şi un excedent vara şi toamna. Aceste lucruri se balansează. În plus, am observat că în luna martie Banca Naţională a cumpărat valută. Respectiv, am putea spune că este o depreciere controlată pentru a stimula producătorii interni şi exportatorii ca mărfurile să devină mai competitive”, a declarat Eduard Robu.

De la începutul lunii, leul moldovenesc s-a depreciat cu 76 de bani în raport moneda unică europeană şi a depăşit pragul de 20 de lei per un euro.
Similare
RECOMANDĂRI