ECONOMIC

Republica Moldova va primi credite în valoare de 564 de milioane de dolari de la FMI

post-img

Autorităţile Republicii Moldova şi misiunea Fondului Monetar Internaţional au ajuns la un acord la nivel de experţi privind setul de politici economice care ar putea fi susţinut prin resursele acordate de FMI în baza unui acord pe 40 de luni, finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Precizările au fost făcute de Ruben Atoyan, liderul echipei de experţi ai FMI, în urma discuţiilor purtate în perioada septembrie –15 octombrie, transmite IPN.

Ruben Atoyan într-o Declaraţie făcută astăzi publică de Oficiul FMI la Chişinău, a menţionat: „Am propus ca Republica Moldova să primească, în baza acestui acord, acces la o finanţare în valoare de 400 de milioane de drepturi speciale de tragere (ceea ce constituie 232 la sută din cota Republicii Moldova la FMI sau circa 564 de milioane de dolari)”

Acordul la nivel de experţi se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI şi Consiliul de directori executivi. Şedinţa Consiliului de directori executivi este preconizată pentru luna decembrie, cu condiţia că vor fi implementate câteva acţiuni prealabile ce ţin de independenţa BNM, corectarea derapajelor anterioare de la politicile trasate şi adoptarea unor planuri bugetar-fiscale credibile.

Deficienţe generale de ordin structural şi de guvernanţă împiedică în continuare îmbunătăţirea semnificativă a nivelului de trai al populaţiei în condiţiile pandemiei de COVID-19, notează conducătorul echipei de experţi FMI. Cheltuielile publice sunt ineficiente şi prost direcţionate, iar infrastructura este inaccesibilă şi de calitate proastă. Mediul de afaceri subdezvoltat limitează investiţiile private şi creşterea productivităţii, iar cadrul anticorupţie şi cel de asigurare a supremaţiei legii sunt ineficiente.

Potrivit lui Ruben Atoyan, noul program susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă, va facilita redresarea economică prin promovarea unui set adecvat de politici şi va permite avansarea reformelor instituţionale şi de guvernanţă pe termen lung, menite să restabilească rezervele necesare pentru impulsionarea unei creşteri rapide, cuprinzătoare şi durabile a veniturilor.

Constatarea FMI este că economia Republicii Moldova îşi revine după un declin puternic. Este prognozată o creştere economică cu 7,5 la sută în anul 2021, în mare parte din contul cererii interne puternice. Deficitul bugetar va atinge nivelul de 5 la sută din PIB, dată fiind majorarea cheltuielilor aferente crizei curente. În contextul inflaţiei ascendente, înăsprirea politicii monetare de către BNM este adecvată şi se pare că va fi necesar de menţinut această direcţie în viitorul apropiat, se menţionează în Declaraţia oficialului de la FMI,

„Deşi constatăm acum o redresare a economiei, perspectivele creşterii economice sunt în continuare periclitate de factori de risc. Noile valuri de infectare, redresarea mai lentă a economiei din statele-parteneri comerciali, creşterea preţurilor la resursele energetice şi instabilitatea politică ar putea pune în pericol redresarea economică. Pentru a atenua aceste riscuri şi a spori nivelul de rezilienţă, sunt necesare politici prudente şi bine coordonate. Politicile bugetar-fiscale convenite în cadrul programului se vor axa pe măsurile necesare pentru a face faţă şocurilor cauzate de pandemie şi şocurilor cauzate de criza energetică. Ulterior, pe măsura îmbunătăţirii situaţiei epidemiologice şi scăderii preţurilor la resursele energetice la nivel global, accentul se va muta pe avansarea cheltuielilor pentru dezvoltare”, a declarat Ruben Atoyan.

Experţii FMI au remarcat că este necesar de protejat progresul atins prin eforturi mari în ceea ce priveşte asigurarea transparenţei acţionariatului, conformarea proprietarilor cu criteriile de onorabilitate şi competenţă şi guvernanţa de calitate în băncile din Republica Moldova. Reformele ce vizează întreprinderile de stat şi cele cu capital de stat sunt necesare de mult timp deja. Iar consolidarea statului de drept şi contracararea corupţiei joacă un rol critic în valorificarea potenţialului de creştere economică a Republicii Moldova. Crearea unui cadru riguros pentru a menţine independenţa, integritatea şi responsabilizarea actorilor din sectorul justiţiei este esenţială pentru combaterea corupţiei, reducerea căilor de influenţă politică, instaurarea unei încrederi mai mari în sistemul judecătoresc şi îmbunătăţirea accesului la justiţie şi înfăptuirea acesteia.