ECONOMIC

Republica Moldova va impune embargo la importul de păsări, carne şi ouă de pasăre din Ucraina

post-img

Guvernul Republicii Moldova planifică interzicerea importului din Ucraina a păsărilor de curte, cărnii, ouălor, dar şi a materiei prime, cu scopul de a preveni o eventuală introducere în ţară a gripei aviare.

Un proiect de hotărâre de Guvern, propus de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), prevede interzicerea, "până la declararea la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) de către autorităţile sanitar-veterinare din Ucraina ca fiind ţară sau zonă liberă de gripa aviară", a importului din această ţară:

1) al păsărilor de curte, a păsărilor ţinute în captivitate sau a altor păsări, al produselor şi subproduselor obţinute de la acestea, receptive la virusul gripei aviare;
2) al materialului seminal, ovulelor şi embrionilor provenite de la păsări receptive la virusul gripei aviare;
3) al cărnii, preparatelor din carne, produselor din carne şi al oricăror alte produse care conţin carne de pasăre, ouălor;
4) al materiei prime pentru furaje, furajelor combinate, furajelor complementare, preamestecurilor şi furajelor complete.

Responsabilă de executare va fi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care va asigura intensificarea controlului şi va examina detaliat fiecare solicitare a operatorilor economici privind importului păsărilor vii şi produselor prevăzute în document.

Extinderea virusului gripei aviare în Moldova va afecta economia

Autorii susţin că documentul are "scopul intensificării măsurilor de profilaxie şi neadmiterea răspândirii gripei aviare pe teritoriu Republicii Moldova".

"Riscul apariţiei virusului gripei aviare pe teritoriul ţării va afecta exporturile de ouă pe un termen nedefinit. Totodată va afecta imaginea ţării în perspectiva exporturilor de carne de pasăre acţiune prioritară pusă pe agenda Guvernului", susţine Ministerul Agriculturii.

Potrivit autorităţilor răspândirea gripei aviare poate fi foarte rapidă îndeosebi în perioada martie - iunie, când este crescut şi realizat în masă puiul zburat (pentru gospodăriile individuale, casnice) de fermierii mici unde nivelul de biosecuriate este mic (sau lipseşte).

"De asemenea, în aceasta perioadă, activ se comercializează pasărea vie pe la pieţele din sate, unde contactul este destul de mare, şi aceştia pot contacta virusul gripei aviare şi transmite către întreprinderile mari", se arată în nota de argumentare.

Autorităţile susţin că interdicţia nu va avea impact asupra consumatorului privind preţul de comercializare a cărnii de pasăre şi ouă de consum. Astfel, necesarul de consum conform normelor fiziologice, la numărul populaţiei de 2,682 milioane (date BNS) estimat la 85.000 tone "poate fi asigurat cu producţie autohtonă".

80% din carnea de pasăre importată provenea din Ucraina

"Producerea de carne de pasăre pentru anul 2019, cifra estimativă, de 65.000 tone, asigurată din capacitatea de producere de 70% a întreprinderilor autohtone, poate fi uşor majorată prin popularea halelor de creştere la capacitatea maximă", susţine MADRM.

Totodată, se menţionează că există stocuri de peste 2.500 tone came de pasăre.

Datele oficiale arată că în 2019, Moldova a importat 18.407 tone de carne de pasăre, din care 14.645 tone sai circa 80% au fost din Ucraina.

"Fiind în vecinătate şi având interdicţie de export pe pieţele UE, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus, producătorul din Ucraina va orienta exporturile spre cea mai apropiată piaţă, Republica Moldova. Din momentul interdicţiilor totale impuse de către UE şi ţările sus menţionate, cantităţile la import de carne de pasăre din Ucraina au sporit substanţial chiar dacă ANSA a impus restricţionări la importul din regiunea Vinniţa", mai argumentează necesitatea unui embargo Minsiterul Agriculturii.

Aminitim că la finele lunii ianuarie, în rezultatul apariţiei unui focar de gripa aviară de tipul A subtipul H5 în Vinniţa, Ucraina, ANSA a decis să restricţioneze temporar importul păsărilor de curte, a păsărilor ţinute în captivitate sau a altor păsări, precum şi al produselor şi subproduselor obţinute de la acestea, provenite din regiunea respectivă.

sursa: mold-street.com.