Republica Moldova va beneficia de suport bugetar suplimentar în sumă de 3 milioane dolari SUA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova va beneficia de suport bugetar suplimentar în sumă de 3 milioane dolari SUA

Republica Moldova va beneficia de suport bugetar suplimentar în valoare de 3 milioane de dolari SUA. Finanţarea va fi acordată urmare a modificării Acordului de Finanţare între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare şi Acordul de Împrumut între Republica Moldova şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care sprijină programul de reformă al Guvernului Republicii Moldova prin finanţarea Programului de modernizare a administrării fiscale (TAMP). Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat ieri în Parlament în două lecturi. 

Astfel, a fost luată decizia de restructurare a proiectului prin amendarea acordurilor. Prin prisma amendamentelor care au fost semnate pe 2 august 2019, la Chişinău, componentele proiectului se restructurează prin revizuirea sumelor acordate realizării fiecărei componente a proiectului TAMP, şi prin introducerea unei noi componente „Finanţarea în bază de rezultate” - responsabilă de realizarea acţiunilor pentru a susţine politicile fiscale, reforma administrării fiscale şi dezvoltarea operaţională a acesteia, fără a impacta aranjamentele de management financiar al proiectului negociate anterior.

”Este important de menţionat că pe parcursul anilor 2017-2019, Ministerul Finanţelor şi Serviciul Fiscal de Stat au reuşit realizarea acţiunilor propuse prin prisma competenţei respective, ca urmare a beneficierii de asistenţă tehnică oferită de partenerii externi, ceea ce a făcut posibilă economisirea resurselor financiare în sumă de circa 3 milioane de dolari SUA, şi respectiv, redistribuirea acestora ca suport bugetar”, a declarat ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, de la tribuna Parlamentului.

Amendamentele propuse au drept obiectiv de a spori performanţa proiectului şi de a asigura obiectivele de dezvoltare, precum şi de a alinia mai bine proiectul la activităţile curente de modernizare fiscală ale Serviciului Fiscal de Stat, inclusiv prin modernizarea infrastructurii sistemului IT al instituţiei. Astfel, va fi acordat suport pentru achiziţia şi instalarea unui sistem integrat de administrare fiscală, inclusiv furnizarea de hardware şi software relevante şi organizarea instruirilor, instrumente de raportare managerială şi gestionare a documentelor.

Acordul de finanţare între Moldova şi AID şi Acordul de Împrumut între Moldova şi BIRD au intrat în vigoare la 16 decembrie 2016 şi reprezintă tratate care sprijină programul de reformă al Guvernului prin finanţarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Acordul de finanţare cu AID prevede contractarea unui împrumut în sumă de 5,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), iar Acordul de împrumut cu BIRD - în valoare de 12,58 milioane de dolari SUA.

Similare
RECOMANDĂRI