Republica Moldova şi SUA îşi intensifică cooperarea comercial-economică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova şi SUA îşi intensifică cooperarea comercial-economică

Delegaţiile din Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova s-au întâlnit la Chişinău, în contextul celei de-a IV-a sesiuni a Comitetului mixte comercial moldo-american pentru a consolida relaţia bilaterală în domeniul comercial şi investiţional. Delegaţia SUA a fost condusă de dl. L. Daniel Mullaney, Asistentul Reprezentantul comercial pentru Europa şi Orientul Mijlociu, iar delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de dl. Vadim Brînzan, Ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Ministrul Brînzan şi dl. Mullaney au menţionat că regularitatea acestor întâlniri, pe parcursul ultimilor trei ani demonstrează puterea relaţiilor bilaterale şi subliniază angajamentul ambelor părţi de a creşte comerţul bilateral şi de a îmbunătăţi climatul investiţional din Moldova. Statele Unite au salutat angajamentul ţării noastre de a relua acceptarea importurilor de produse de origine animalieră în baza U.S. Wholesome Certificate. Partea RM şi-a exprimat aprecierea referitor la prezentarea Guvernului american privind oportunităţile intensificării utilizării Sistemului Generalizat de Preferinţe (GSP). Reprezentanţii guvernamentali de asemenea, au identificat paşi concreţi în vederea asigurării accesului pe piaţa RM a produselor americane.

Ambele delegaţii au discutat despre măsurile de prevenire a introducerii barierelor de reglementare în calea comerţului de produse industriale şi agricole, inclusiv, prin intermediul notificării internaţionale a anumitor propuneri de reglementare. Aceştia au analizat, de asemenea, beneficiile protecţiei proprietăţii intelectuale, care sunt elemente esenţiale pentru stimularea inovaţiei, creativităţii şi încurajarea exporturilor.

În ceea ce priveşte mediul de afaceri, delegaţiile au discutat despre reformele prioritare ale RM şi intenţia de a crea un mediu favorabil investiţiilor internaţionale. Ambele părţi au accentuat importanţa transparenţei, previzibilităţii şi respectării statului de drept. Guvernul Republicii Moldova şi-a reconfirmat interesul de a dezvolta un mecanism de evaluare al investiţiilor şi de a consolida securitatea cibernetică, salutând, în acest sens, asistenţa SUA. În cadrul discuţiilor, delegaţiile au subliniat importanţa proceselor de achiziţii publice transparente, atât pentru Guvern, cât şi pentru licitarea părţilor interesate şi a exportatorilor din sectorul privat.

Guvernul Moldovei a descris planurile sale de îmbunătăţire a diplomaţiei economice. Având în vedere relaţiile comerciale şi de investiţii existente între ţări şi dorinţa de a creşte aceste relaţii, partea RM a menţionat despre intenţia de a crea un birou economic în Statele Unite.

Pentru a consolida parteneriatul bilateral, Statele Unite şi Republica Moldova vor continua să se angajeze în promovarea dialogului bilateral pentru a identifica soluţii concrete în cazul impedimentelor de ordin comercial şi investiţional, precum şi de a identifica strategii de promovare a proiectelor investiţionale.

Similare
RECOMANDĂRI