Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova se află pe locul 105 în clasamentul mondial al libertăţii economice

Republica Moldova a urcat cinci poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice şi se află pe locul 105 din 180 de ţări. Astfel, a fost inclusă în grupul celor 63 de ţări cu economii "în mare parte lipsite de libertate" sau "moderat libere".

Potrivit raportului "Indicele Libertăţii Economice 2018", Republica Moldova a acumulat un scor de 58,4 puncte dintr-un total de 100, urcând cinci poziţii şi clasându-se în grupul celor 63 de ţări cu economii "moderat libere". Ţara noastră se află imediat după Namibia şi Nigeria, dar devansează Tadjikistan, Federaţia Rusă şi Belarus.
 
Potrivit acestor date, Republica Moldova a înregistrat note mai mari la 6 indicatori din 12. Economia ţării este calificată moderat liberă la indicatori precum "povara impozitară" - 85,3 puncte, "libertatea comerţului" - 78,3 puncte şi "sănătatea fiscală" - 90 de puncte.
 
La doi indici, "libertatea investiţiilor" şi "libertatea financiară", economia ţării a stagnat.
 
În ultimii doi ani, Republica Moldova a urcat 12 poziţii în clasamentul „Indicele Libertăţii Economice 2018".  România a devansat Republica Moldova cu 68 de poziţii, ocupând locul 37 cu 69,4 puncte. Ucraina se află mai aproape de coada clasamentului, ocupând locul 150 cu 51 de puncte. Pe primele trei locuri în topul mondial se află Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă. La coada clasamentului sunt Zimbabwe, Bolivia şi Algeria.
 
Topul este realizat de Fundaţia americană Heritage şi The Wall Street Journal.
Similare
RECOMANDĂRI