ECONOMIC

Republica Moldova se află în prezent într-o adevărată furtună de creşterea preţurilor, expert economic

Expertul economic, Veaceslav Ioniţă, susţine că Republica Moldova se află în prezent într-o adevărată furtună de creştere a preţurilor. Cauze sunt mai multe – piaţa internaţională, criza gazelor, dar şi bani în exces în buzunarele cetăţenilor care cheltuie iraţional fără a face investiţii. Astfel, se scumpeşte tot, începând cu produsele alimentare, imobilele, carburanţii, serviciile, iar lista poate continua.

Analistul economic, Veaceslav Ioniţă, susţine că după o îngheţare a economiei, în 2020, în present, Republica Moldova se confruntă cu o creştere destul de puternică a consumului. Asta duce inevitabil la o creştere a preţurilor dar şi la stimularea semnificativă a importurilor. Doar de la începutul anului, acestea au crescut cu 1,2 miliarde de dolari.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „După ce anul trecut oamenii şi-au restrâns consumul, iar în acest an a explodat. Astfel, vânzările oficiale în Republica Moldova, mulţi mai cumpără de la piaţa, deşi cetăţenii cumpără mult de la piaţă, din economia tenebră, vor creşte cu cel puţin 35 de miliarde de lei, ceea ce evident are un efect asupra creşterii preţurilor”.

Criza din China, SUA şi UE, de pe piaţa produselor petroliere şi a gazelor naturale, afectează şi Republica Moldova. Creşterea preţului la resursele energetice este inevitabilă.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Anul trecut noi am plătit pentru importul resurselor energetice minimum din ultimii 15 ani, mai puţin de 600 de milioane de dolari. În acest an, noi vom plăti pentru resursele energetice cel puţin 700-900 de milioane de dolari. Acest lucru influenţează consumul şi creşterea preţurilor”.

Totodată, se prognozează că remitenţele vor atinge maximul istoric de 1,7 miliarde de dolari. Şi aceşti bani merg în consum, lucru care pune o presiune asupra preţurilor. Expertul Veaceslav Ioniţă precizează că veniturile cetăţenilor moldoveni nu se transformă în investiţii şi producţie autohtonă. Peste toate acestea, a crescut şi volumul împrumuturilor. În fiecare lună, cetăţenii Republicii Moldova se împrumută cu circa un miliard şi jumătate de lei de la bănci.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Avem contextul internaţional unde preţurile cresc. Avem un context istoric care duce la creşterea preţurilor pe anumite dimensiuni şi contextul de moment când oamenii primesc remitenţe, i-au credite şi aceşti bani "îi aruncă" pe piaţa de consum”.

Potrivit analistului economic, partea bună este că, în acest an, la bugetul de stat se va încasa din TVA cu aproape 4,5 miliarde de lei mai mult decât în 2020.