Republica Moldova, pe locul 64 în clasamentul Indicelui global al inovaţiei
Sursa foto:Bizlaw.md Vizualizari:

Republica Moldova, pe locul 64 în clasamentul Indicelui global al inovaţiei

Republica Moldova s-a plasat pe locul 64 din 132 de ţări şi economii în clasamentul Indicelui global al inovaţiei 2021 (The Global Innovation Index, GII), acumulând în total 32.3 de puncte din 100 posibile.

Potrivit clasamentului, în anul 2021, la sub-indicele intrări de inovaţii ţara noastră s-a clasat pe locul 80, iar la sub-indicele ieşiri de inovaţii a ocupat locul 54. La capitolul infrastructură suntem poziţionaţi pe locul 82, capitalul uman şi cercetare – locul 77, sofisticarea pieţei – locul 74, sofisticarea afacerilor – locul 87, iar instituţii – locul 81. Un clasament mai bun am înregistrat la ieşiri creative – locul 53 şi la indicatorul cunoştinţe şi rezultate tehnologice – locul 54. De menţionat că, Republica Moldova s-a poziţionat pe locul 6 la nivel global în rândul ţărilor cu venituri medii inferioare, scrie Bizlaw.md.

Conform ediţiei curente a Indicelui global al inovaţiei lansată, Elveţia conduce clasamentul, păstrându-şi poziţia de top din 2011. Aceasta este urmată de Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Republica Coreea.

Ucraina este pe locul 49, în timp ce România ocupă locul 48.

Potrivit AGEPI, Indicele Global al Inovaţiei este unul dintre cele mai importante studii de referinţă pentru măsurarea performanţei ţărilor în baza inovării. Studiul include 132 de ţări din întreaga lume şi examinează 81 de indicatori printre care: capitalul uman şi de cercetare, infrastructura, creditele, investiţiile, interconexiunile, inovarea, rezultatele activităţii creative etc. Ediţia curentă se concentrează şi asupra impactului pandemiei de COVID-19 asupra inovaţiei.

”Inovaţia este esenţială pentru depăşirea provocărilor comune cu care ne confruntăm şi pentru construirea unui viitor mai bun. Indicele Global al Inovaţiei este un instrument unic pentru a ghida factorii de decizie politică şi întreprinderile în elaborarea planurilor de viitor, pentru a ne asigura că ieşim mai puternici din pandemie.”, susţine Directorul general al OMPI, Daren Tang.

Clasamentul Indicelui global este publicat anual din 2007 şi este realizat de către Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Universitatea americană Cornell şi şcoala franceză de management Insead. Scopul realizării acestui raport este de a familiariza publicul cu evoluţiile sectorului inovaţional şi de a aborda acest domeniu dincolo de mecanismele tradiţionale de inovare, reflectând prin prisma indicatorilor ce ţin de cercetare şi dezvoltare situaţia la nivel global, regional şi naţional.

Similare
RECOMANDĂRI