Republica Moldova participă la prima reuniune ministerială a Parteneriatului pentru Cooperarea Energetică Transatlantică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova participă la prima reuniune ministerială a Parteneriatului pentru Cooperarea Energetică Transatlantică

Secretarul de Stat pe domeniul economic, Vitalie Iurcu, participă, la invitaţia Secretarului pentru Energie al SUA, Rick Perry, la prima Ministerială a Parteneriatului pentru Cooperare în domeniul Energiei Transatlantice, găzduită de către Departamentul pentru Energetică al SUA în contextul săptămânii CERA  din Houston, Texas.

Vitalie Iurcu a asigurat partenerii americani în determinarea fermă a Guvernului Republicii Moldova de a se angaja activ în parteneriatul pentru cooperare în domeniul energiei transatlantice, menit să ofere atât oficialilor, cât şi companiilor din comunitatea energetică transatlantică toate resursele şi instrumentele necesare pentru construirea unor sisteme energetice interconectate, sigure şi durabile. Republica Moldova pledează pentru  o cooperare transatlantică care va avea ca rezultat o utilizare mai eficientă a energiei, o piaţă mai transparentă şi integrată.

În cadrul evenimentului, Vitalie Iurcu a avut un schimb de opinii cu Secretarul pentru Energie al SUA Rick Perry cu privire la situaţia Republicii Moldova în regiune. De asemenea, Secretarul de Stat al MEI a discutat cu Secretarul Adjunct pentru Energie, Dan Brouillette, oportunităţile de cooperare şi proiectele de suport american acordate Republicii Moldova, inclusiv în atragerea investitorilor americani din domeniu. Iar la întrevederea cu Fred H. Hutchison, Preşedintele Asociaţiei GNL-lor, Vitalie Iurcu a abordat şi subiectul privind posibilităţile de diversificare a surselor de gaze, inclusiv prin importul gazului natural lichefiat din SUA.

De asemenea, delegaţia moldovenească a participat la un Forum de Investiţii pentru atragerea businessului din comunitatea transatlantică în Republica Moldova.

Primul Forum al Parteneriatului pentru Cooperare în domeniul Energiei Transatlantice (P-TEC) s-a desfăşurat în perioada 13-14 martie 2018, la Houston, Texas. Ministeriala este concepută pentru a promova discuţii deschise pe teme energetice şi de securitate, de importanţă majoră pentru toate naţiunile participante. Subiectele sunt încadrate în contextul securităţii energetice, economice şi intereselor naţionale.

Similare
RECOMANDĂRI