ECONOMIC

Republica Moldova nu produce suficient pentru consumul intern, dar vrea să exporte în UE

post-img

Republica Moldova a solicitat partenerilor europeni examinarea posibilităţii majorării contingentelor tarifare pentru un şir de mărfuri şi produse exportate în UE, precum şi operarea modificărilor în lista produselor care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării prin mărirea cotelor pentru grâu, orz, porumb, zahăr, alcool etilic şi porumb zaharat.

Solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere RM-UE, în configuraţia Comerţ, care a avut loc, la Chişinău şi a fost motivată prin faptul că datorită suportului constant acordat de UE şi evoluţiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potenţialul de export a ţării noastre la anumite categorii de mărfuri, notează mold-street.com.

Majorarea contingentelor tarifare

În context, s-a solicitat majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeţi până la 25.000 tone, prune proaspete – 20.000 tone, iar la cireşe – 2.000 tone.

În plus s-a solicitat mărirea contingentelor şi la produsele care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării: grâu – de la 75.000 tone la 250 000 tone, orz – 70.000 tone la 100.000 tone, porumb – de la 130.000 tone la 250.000 tone, zahăr – de la 37.400 la 50.000 tone, iar la cereale prelucrate (alcool) – de la 2.500 la 15.000 tone etc.

Este curioasă şi chiar suspectă o astfel de cerere în condiţiile în care la unele produse de abia ne asigurăm necesarul intern, iar la altele nu suntem în stare să acoperim contingentele actuale.

"Deşi ZLSAC creează oportunităţi pentru producătorii moldoveni, structura exporturilor denotă o dependenţă majoră de sectoarele economiei bazate pe utilizarea extensivă a forţei de muncă (agricultură, textile etc.). Adiţional, se atestă o lipsă de capacităţi de producţie necesare pentru a atinge cotele la exportul de orz, porumb, zahăr şi porumb zaharat, pentru a face uz în mod deplin de oportunităţile mecanismului de prevenire a eludării", se arată într-o declaraţie a Grupurilor de consultări interne dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană dedicate comerţului şi dezvoltării durabile.