ECONOMIC

Republica Moldova exportă pe piaţa românească mai mult decât în toate statele CSI

post-img

Valoarea exporturilor moldoveneşti peste Prut a crescut în anul 2016 cu aproape 15%, până la 531 milioane de dolari. În schimb livrările de mărfuri spre spaţiul CSI s-a diminuat cu circa 16%.

România continuă să îşi consolideze poziţia de cel mai mare importator de mărfuri din Republica Moldova, revenindu-i peste un sfert din toate produsele moldoveneşti exportate, notează mold-street.com.

Pentru comparaţie, în toate cele 10 state, care împreună cu Moldova, fac parte din Comunitatea Statelor Independente, companiile moldoveneşti au exportat mărfuri în valoare de 414 milioane de dolari (20,3% din total).

Creşterea semnificativă a exporturilor pe piaţa românească se explică în mare parte prin reexporturile de mărfuri după prelucrare, care au fost importate în ţară pentru perfecţionare. În special este vorba de cabluri, huse şi alte accesorii pentru industria automobilelor din România.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, al doilea cel mai mare importator de mărfuri moldoveneşti este Federaţia Rusă, care a absorbit produse moldoveneşti în valoare de 233 milioane de dolari, în scădere cu 3,1% faţă de 2015.

Italia se plasează pe locul trei în topul importatorilor de mărfuri moldoveneşti, cu un volum de 198,3 milioane de dolari.

În total, exporturile moldoveneşti în anul 2016 s-au cifrat la 2,045 miliarde de dolari, în creştere faţă de 2015 cu 4 la sută.

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 66% din total iar re-exporturilor le-a revenit  34%. Reexporturile de mărfuri după prelucrare au deţinut 22,1% din totalul exporturilor, iar reexporturile de mărfuri clasice, care nu au suferit transformări esenţiale – 11,9%.  

Exportul de cereale a sporit cu 34 la sută

După categoria de mărfuri, partea cea mai mare din exporturi revine produselor alimentare - 499 milioane de dolari. După tipul de mărfuri cel mai mare volum a fost înregistrat la compartimentul ”Maşini şi aparate electrice şi părţi ale acestora”, care s-a cifrat la 249 milioane de dolari. Al doilea cel mai mare volum revine îmbrăcămintei şi accesoriilor – 244,6 milioane de dolari. Urmează fructele şi legumele, care s-au vândut peste hotare în volum de 206 milioane dolari, mai mic, dealtfel, faţă de anul precedent cu 19%.

Recolta bogată din anul trecut a condiţionat  o sporire a exportului de seminţe şi fructe oleaginoase cu 13,6% până la un volum de 201,5 milioane de dolari, iar a cerealelor şi preparatelor pe bază de cereale – cu 34%, până la 174 milioane de dolari. Deşi e în creştere cu 2%, volumul exporturilor de băuturi este departe de vremurile când acest grup de mărfuri ocupa prima poziţie în structura exporturilor. Anul trecut au fost exportate băuturi atât alcoolice cât şi nealcoolice în valoare de 158 milioane de dolari.

Statistica îl contrazice pe Dodon

De remarcat că în toate cele 28 state membre ale Uniunii Europene au fost exportate pe parcursul anului trecut mărfuri în valoare de peste 1,33 miliarde de dolari, în creştere cu 9,4% faţă de  2015. Ponderea exporturilor în ţările UE de asemenea s-a majorat de la 61,9% la 65,1%. Datele statistice contrazic, astfel  declaraţiile preşedintelui Igor Dodon, care în cadrul vizitei sale la Moscova din luna ianuarie a afirmat că Acordul de Asociere cu UE nu a dat nimic bun economiei moldoveneşti, deoarece exporturile în ţările Uniunii au scăzut după intrarea în vigoare a acordului.