ECONOMIC

Republica Moldova cucereşte piaţa europeană cu fructele sale aromatice

Ţară după ţară, Republica Moldova cucereşte piaţa europeană cu fructele sale aromatice. Primele caise au fost exportate în Germania şi puse în vânzare în cele mai cunoscute reţele de magazine. O familie de agricultori din Teleneşti a reuşit să crească fructe pe placul europenilor şi sunt mândri că în magazinele germane pot fi găsite caise crescute în Republica Moldova.

Primele caise din Republica Moldova destinate exportului au fost fost culese dintr-o livadă din localitatea Mândreşti, raionul Teleneşti. Şi nu dintr-o livadă oarecare. E vorba de una care se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare şi care este îngrijită după tehnologii standardizate la cerinţele pieţei europene. O piaţă care presupune un proces riguros, de la plantare şi până la ambalarea produselor.

ADRIAN CĂLDARE, managerul companiei: „Merge recoltarea din câmp, după asta se prerăcesc, se standardizează lăzile după cum vedeţi, aici la frigider, răcit şi încărcat în TIR. Vedeţi, mărimea nu este mare, este 35+, asa e specificul ei, este fermă, are o culoare interesantă şi are un gust ok”.

Toate, una ca una, caisele au fost împachetate în lăzi de câte 6 kilograme. 20 de tone au fost încărcate în primul TIR care a pornit spre magazinele mari din Germania. Dar până să vedem fructe made in Moldova în magazinele europene e o cale foarte lungă.

ADRIAN CĂLDARE, managerul companiei: „Pentru ca să exporţi în Uniunea Europeană nu este atât de simplu, trebuie să mai ai şi nişte certificate precum GLOBALG.A.P şi GRASP”.

Livada de la Mândreşti e o afacere de familie de peste 20 de ani. Până acum, familia Căldare a exportat pe piaţa din EST, una foarte importantă, dar instabilă. Posibilitatea să exporte în Uniunea Europeană înseamnă în primul rând o perspectivă pentru afacerea lor.

ADRIAN CĂLDARE, managerul companiei: „Este foarte important pentru noi că se deschid pieţi noi, indiferent unde ar fi, Uniunea Europeană, Orient. Orice piaţă este imporantă, avem o situaţia instabilă, embargouri, nevoi. Cu câţi mai mulţi clienţi ai, cu cât mai multe pieţi, cu atât mai bine eşti asigurat”.

Producătorul de la Mândreşti a fost susţinut de Asociaţia Moldova Fruct şi a reuşit să obţină permis de export în magazinele din Germania datorită proiectului Agricultura Performantă din Moldova implementat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională. Familia Căldare are în proprietate livezi de cireşe, prune, caise şi vişine care se întind pe o suprafaţă de 50 de hectare. Toate fructele sunt exportate în Germania, Ungaria, Polonia, România, Ţările Baltice, Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina.