Republica Moldova are cea mai mică rată a şomajului de pe continentul european
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova are cea mai mică rată a şomajului de pe continentul european

Creşterea economică, migraţia şi structura populaţiei cu dominaţia celei din mediul rural, face ca Republica Moldova să aibă cea mai mică rată a şomajului de pe continentul european.

Economistul Iurie Morcotîlo de la Expert-Grup a declarat pentru IPN că, deşi numărul de şomeri a crescut cu circa opt mii în trimetrul trei al anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (de la 30 la circa 38 de mii), acest număr nu este deloc mare, în contextul în care rata şomajului este de 4%.

Iurie Morcotîlo explică faptul că rata şomajului este mică pentru că în ultimii patru ani în Moldova s-a înregistrat o creştere economică, ceea ce a dus la deschiderea noilor afaceri, iar în consecinţă la creşterea cererii pentru forţa de muncă. La o rată joasă a şomajului contribuie şi migraţia forţei de muncă în afara ţării.

Un alt factor este că majoritatea populaţiei locuieşte preponderent în mediul rural şi îşi prelucrează pământurile. „Pentru că o parte din populaţie sunt din zona gri a ocupării, ei nu nimeresc în statistica de şomaj”, susţine acesta.

Rata şomajului diferă de la o grupă de vârstă la alta. În cazul celor care au peste 30 de ani rata şomajului este mai mică, pentru tineri este mai mare, în jur de 12%. „Aş spune că şomajul nu este acum o problemă fundamentală pentru Moldova. Dar chiar şi în aşa caz, trebuie de concentrat pe lucrul cu acele categorii care sunt mai afectate, tinerii de exemplu”. „Poate nişte programe din punct de vedere fiscal, campanii de informare”, a menţionat expertul.

Pentru a micşora rata şomajului, autorităţile trebuie să implementeze mecanisme care ar îmbunătăţi intermedierea dintre angajat şi angajator, pentru a ajuta ca şomerii să găsească mai rapid un job potrivit pentru ei. Iar politicile de reeducare sau reprofilare a şomerilor trebuie ajustate la condiţiile Republicii Moldova, a conchis economistul de la Expert-Grup.  
Similare
RECOMANDĂRI