Republica Moldova actualmente este în pas cu angajamentele asumate pe domeniul agriculturii
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Republica Moldova actualmente este în pas cu angajamentele asumate pe domeniul agriculturii

La ora actuală, Republica Moldova este în pas cu angajamentele asumate pe exterior în domeniul agriculturii, în special în contextul Acordului de Asociere cu UE. Declaraţia a fost făcută de secretarul general de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Iurie Uşurelu, în cadrul emisiunii „Butonul roşu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Secretarul de stat s-a referit la armonizarea cadrului legal cu standardele internaţionale, angajamentele privind finanţările sectorului agricol şi pregătirea producătorilor agricoli. „Acestea sunt trei blocuri care, practic, sunt în permanenţă în vizorul specialiştilor Ministerului Agriculturii. Adiţional mai vorbim şi despre Strategia naţională de dezvoltare a agriculturii, care în prezent se află la etapa de revizuire”, spune Iurie Uşurelu.

Reprezentantul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Vasile Mîrzenco, susţine că agricultorii din Moldova au acces limitat la informaţii. „Noi nu avem o reţea de transfer de cunoştinţe în domeniul agricol care ar acoperi măcar 70% a necesităţilor în acest domeniu. Ei au acces foarte limitat la finanţe. Un fermier mic sau mijlociu foarte greu accesează un credit bancar sau chiar dacă îl accesează, condiţiile sunt prea împovărătoare pentru ei”, spune Vasile Mîrzenco. Potrivit lui, este limitat şi accesul la piaţa de comercializare a produselor pentru aceşti agricultori.

Expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a menţionat că agricultorii trebuie să participe la schimb de experienţă în ţările unde se face agricultură performantă. Potrivit lui, agricultorii trebuie învăţaţi să nu-şi vândă producţia în câmp, dar să ajungă la unităţile comerciale, iar cel mai important este să fie învăţaţi să facă comerţ internaţional, unde se câştigă cel mai mult.

Deputatul liberal Ion Apostol consideră că orice reformă are rost doar dacă producătorii agricoli nu simt o îmbunătăţire în activitatea lor.
Similare
RECOMANDĂRI