Republica Moldova a urcat 12 poziţii în clasamentul mondial al libertărţii economice
Sursa foto:News Maker Vizualizari:

Republica Moldova a urcat 12 poziţii în clasamentul mondial al libertărţii economice

Republica Moldova a urcat 12 poziţii în clasamentul mondial al libertărţii economice realizat de Fraser Institute, până pe locul 66, înregistrând cel mai bun scor de când este în acest studiu.

Cu toate acestea ea îşi menţine o poziţie codaşă la nivelul Europei Centrale şi de Est, fiind depăşită de o mare parte din statele din regiune, notează mold-street.com.

Clasamentul institutului canadian analizează 165 de economii, în funcţie de dimensiunea aparatului bugetar, cadrul legislativ şi drepturile asupra proprietăţii, stabilitatea şi predictibilitatea preţurilor, libertatea comerţului internaţional şi gradul de reglementare pe piaţa bancară, a muncii şi a afacerilor (un grad de reglementare mai mare reduce punctajul pentru ibertatea economică). Datele analizate în ediţia din 2021 a raportului sunt aferente anului 2019.

Republica Moldova a obţinut un scor general de 7,30 din 10 posibile, fiind în urma Georgiei (locul 5 cu 8,26 puncte), Lituaniei (locul 8; 8,21 puncte), Estoniei (locul 13; 8,11 punte), Armeniei (locul 15; 8,03 puncte), Letoniei (locul 20; 7,94 puncte), României (locul 26; 7,88 puncte), dar şi a Kazahstanului (locul 55; 7,52 puncte).

Republica Moldova stă cel mai bine la capitolul "Reglementarea pieţei de creditare" ocupând locul 19 la nivel global în funcţie de acest aspect. De exemplu la transparenţa structurii de acţionariat a băncilor şi cea de control a ratelor, scorul este de 10.

Pe de altă parte ţara noastră are un scor foarte slab la capitolul "Reglementarea pieţei muncii", ocupând doar locul 119. La fel Republica Moldova are un scor slab şi la libertatea de a deţine conturi bancare în valută, libertatea comerţului internaţional şi la reglementarea mediului de afaceri.

La nivel mondial, clasamentul este condus de Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia şi Georgia. La polul opus se află Venezuela, Sudan, Libia, Algeria şi Zimbabwe.

Principalii parteneri comerciali ai Moldovei: România ocupă locul 26, Rusia - locul 100, Ucraina - 129, Germania - 22, Italia - 29, iar China - 116

Similare
RECOMANDĂRI