Republica Moldova a semnat noile contracte de achiziţionare a energiei electrice
Sursa foto:www.zdg.md Vizualizari:

Republica Moldova a semnat noile contracte de achiziţionare a energiei electrice

Societatea pe acţiuni „ENERGOCOM” a câştigat licitaţia şi a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan) şi „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, valabile pentru perioada 01 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Conform noilor contracte, 70 la sută din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziţionată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina. Această proporţie a fost stabilită pe considerente ce ţin de diferenţa de preţ dintre cei doi ofertanţi, astfel încât cetăţenii să plătească un tarif final cât mai mic, dar şi o mai bună securizare a furnizării energiei electrice.
 
Preţul mediu de achiziţie constituie circa 5,24 cenţi USD/kWh. Deşi preţul de achiziţie oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetăţeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora.
 
Operatorii reglementaţi de pe piaţa energetică din Republica Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS RED Union Fenosa SA, SA Furnizarea Energiei Electrice Nord, ÎS Moldelectrica şi SA RED Nord, vor încheia cu SA „ENERGOCOM” contracte privind procurarea de energie electrică pentru perioada 01 aprilie 2018 – 31 martie 2019.
 
Procesul de organizare a licitaţiilor a fost transparent, respectându-se Instrucţiunile privind achiziţionarea anuală a energiei electrice. Acesta a fost monitorizat de către Grupul de observatori format din reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii de consiliere de nivel înalt a UE şi ai Secretariatului Comunităţii Energetice.
 
Similare