ECONOMIC

Regimul separatist de la Tiraspol şi-a prelungit existenţa prin naţionalizarea unei bănci

post-img

Naţionalizarea Tiraspromstroybank a oferit autorităţilor de la Tiraspol acces la aproximativ 50 de milioane de dolari (800 de milioane de aşa-zise ruble transnistrene), deţinute de bancă.

„Aceşti bani sunt suficienţi pentru plata salariilor angajaţilor bugetari timp de câteva luni”, susţine într-un interviu pentru Newsmaker, omul de afaceri Vladimir Ignatiev, proprietarul Tiraspromstroybank, care s-a refugiat la Moscova.

„Am vorbit cu Slava Tidva (Veaceslav Tidva – şeful băncii republicane de la Tiraspol – NM). El mi-a spus: „Pentru a sana banca, trebuie să daţi 20 de milioane de dolari”. Asta chiar dacă în bancă sunt 50 de milioane de dolari. I-am spus: „Slava, acum cu această criză, Sheriff un milion de dolari nu poate da, dar voi cereţi 20 de milioane de dolari. Nu vă jucaţi! Banca este profitabilă, dar voi o naţionalizaţi!”, a declarat bancherul, care la finele lunii mai 2017, a fost arestat de anchetatorii de la Tiraspol.

Potrivit mold-street.com, imediat după arest, autorităţile de la Tiraspol au preluat controlul Tiraspromstroybank, iar apoi în baza unei legi locale au decis să o naţionalizeze.

Ignatiev susţine că această bancă era singura din regiune care aducea profit, iar pe conturile ei se aflau depozite de 50 de milioane de dolari.

Totodată, bancherul care după ce a fost eliberat s-a refugiat la Moscova, folosind paşaport moldovenesc, spune că anchetatorii l-au presat să îl toarne pe fostul lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, cu care a colaborat şi pe care l-a susţinut.

În replică la declaraţiile lui Ignatiev, Veaceslav Tidva, şef al băncii republicane de la Tiraspol, susţine că situaţia de la Tiraspromstroybank era gravă, iar instituţia avea o gaură în active de 200 de milioane de aşa-zise ruble transnistrene (circa 13 milioane de dolari). Potrivit lui Tidva, administraţia şi proprietarii băncii nu au întreprins nimic pentru a schimba situaţia.

„Banca de facto a fost naţionalizată încă mai demult. Atunci când a primit de la banca republicană aşa-numitele depozite subordonate de trei ori mai mari decât capitalul băncii. Apropo, cei mai mulţi bani au fost recunoscuţi de auditori ca fiind irecuperabili, ceea ce înseamnă că această non-returnare va cădea pe umerii contribuabililor”, afirmă Tidva într-o postare pe Facebook.

În luna iunie a acestui an, autorităţile separatiste de la Tiraspol au iniţiat procedura de naţionalizare a două bănci comerciale: Ipotechnâi şi Tiraspromstroybank, care vor fi preluate de Eksimbank, aflată sub controlul autorităţilor. În plus, o altă bancă va fi lichidată.