ECONOMIC

Reducerea de 50% la importul automobilelor de tip hibrid - eliminată. Parlamentul a aprobat

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al politicii bugetar-fiscale au fost aprobate în lectură finală de Parlament. Cele două acte normative au fost susţinute de socialişti şi democraţi dar au fost criticate de opoziţie, care le-a numit “populiste şi electorale”.

Potrivit legii bugetului de stat pentru anul 2020, veniturile ţării vor fi de peste 44 miliarde de lei, iar cheltuielile de puţin peste 51 de miliarde. Ceea ce înseamnă un deficit bugetar de peste 7 miliarde de lei. Potrivit ministerului Finanţelor, această sumă ar urma să fie acoperită din surse externe şi din privatizarea întreprinderilor de stat.

Printre prevederile bugetului de stat care au stârnit nemulţumirea opoziţiei a fost şi alocarea sumei de 560 de mii de lei pentru angajaţii instituţiei prezidenţiale, la final de mandat.
 
„Această îndemnizaţie eventual poate fi achitată în cazul în care persoanele de demnitate publică din preşedinţie se eliberează din funcţiile corespunzătoare. Această îndemnizaţie este prevăzută pentru toţi care au statul de demnitate publică în preşedinţie. Nu doar pentru o singură persoană, preşedinte”, a explicat ministrul Finanţelor Sergiu Puşcuţa.
 
Socialiştii au sărit în apărarea preşedintelui Dodon, spunând că banii vor fi donaţi ulterior.
 
„Preşedintele ţării propune ca aceşti bani să fie alocaţi la una din grădiniţele din ţară”, a spus Grigore Novac, deputat PSRM.
 
„Când se prevedeau asemenea bani pentru preşedintele BNM, 600 de mii de lei după ce a furat un miliard toţi au bătut din palme, când s-a introdus la preşedinţie apar întrebări”, a comentat şi Bogdan Ţîrdea, deputat PSRM.
 
Întrucât niciun amendament propus de deputaţii fracţiunii Şor nu a fost acceptat de plenul legislativului, aceştia s-au abţinut de la votul final.
 
„Nu înţeleg din ce motiv din cele peste 20 de proiecte înaintate de fracţiunea Şor, amendamente semnate de mine şi Jardan, niciunul nu a fost susţinut. Vorbim de politizarea bugetului”, a spus Marina Tauber, deputat Partidul ŞOR.
 
Parlamentul a aprobat astăzi, în lectură finală, şi proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020. Prevederea care a scandalizat atât opoziţia cât şi opinia publică, în ultima perioadă, este decizia Guvernului elimina reducerea de 50% la importul automobilelor de tip hibrid.
 
„Această modificare s-a făcut pentru a favăriza un agent economic, care e importator de maşini, este vorba despre Chirtoca Vasile care importă prin compania sa maşini, dar nu importă şi asemenea maşini hibrid. Şi astfel i se răsplăteşte ajutorul financiar pentru Ion Ceban în campania electorală”, a spus Lilian Carp, deputat al blocului politic ACUM.
 
Contactat de TVR Moldova, Vasile Chirtoca a respins aceste afirmaţii.
 
Pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, proiectul legii bugetului de stat şi al politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020 trebuie să fie promulgate de preşedintele Igor Dodon.