Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial

Rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că ministerul Finanţelor poate folosi creditul acordat de Fondul Monetar Internaţional pentru a achita pensiile şi salariile bugetarilor. Guvernarea a afirmat că, în lipsa creditului rusesc, Republica Moldova nu mai are bani pentru pensii şi salarii. Fostul ministrul al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, spune, însă, că aceste afirmaţii nu reprezintă decât un şantaj la adresa societăţii şi a magistraţilor Curţii Constituţionale.

Premierul Ion Chicu anunţa, acum două zile, că dacă opoziţia va periclita intrarea în vigoare a rectificării bugetului, ministerul Finanţelor ar putea intra în incapacitatea de a achita pensii şi salarii.

„O eventuală neintrare la timp în vigoare a legii despre rectificarea bugetului de stat, ar însemna că Ministerul Finanţelor, Guvernul nu poate utiliza banii alocaţi de FMI şi nu-i poate utiliza pentru operarea cheltuielilor financiare”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Temerea premierului nu s-a adeverit spun experţii economici. Creditul acordat de FMI poate fi utilizat pentru a finanţa cheltuielile statului.

„Există rectificarea de buget care deja a intrat în monitorul oficial, or mijloacele alocate de către FMI, acea sumă de 235 de milioane de dolari, a ajuns în RM încă săptămâna trecută, iar accesarea resurselor respective, care acum se afla în conturile BNM, este posibilă în interesul bugetului cu condiţia că a intrat în vigoare rectificarea de buget”, a menţionat ex-ministrul Finanţelor Veaceslav Gegruţa.

Cu pronosticuri sumbre privind incapacitatea guvernului de a achita pensii şi salarii a venit, zilele trecute, şi preşedintele ţării.

„În caz dacă legile votate ieri, vor fi blocate, suspendate de către CC la cererea câtorva deputaţi din opoziţie, atunci cel mai probabil de la 1 mai în RM nu se vor achita pensiile, salariile la bugetari”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Un şantaj la adresa magistraţilor Curţii Constituţionale. Astfel califică experţii economici declaraţiile şefului statului.

„Mesajele transmise de către autorităţi sunt parte a unui scenariu de şantaj în adresa societăţii, dar şi în adresa judecătorilor care au de luat o decizie săptămâna viitoare”, a adăugat Negruţa.
 
Curtea Constituţionale de la Chişinău va examina, săptămâna viitoare, proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut cu Federaţia Rusă, care a fost suspendat joi seara, la scurt timp după aprobarea lui în Parlament. 
 

 
Similare
RECOMANDĂRI