ECONOMIC

Reconstrucţia Staţiei de Epurare Chişinău bate pasul de loc

Reconstrucţia Staţiei de Epurare Chişinău bate pasul de loc. De trei luni nu se mai munceşte desi pentru proiectul de 62 de milioane de euro s-au împrumutat bani de la BERD şi BEI. Primarul general o confirmă iar specialiştii în achiziţii publice spun că ar fi vorba şi de ceva fraude. Ramâne o enigma câţi bani s-au cheltuit până acum, dar şi alte aspecte ale contractelor încheiate cu firme implicate în reconstrucţie. Se ştie doar că municipalitatea a alocat peste patru miloane de euro, pentru obţinerea creditului, informaţie publicată pe site-ul Primăriei.

SSINCRON ION CEBAN, primar general, Chişinău: „Trebuie să reconoaştem că reabilitarea staţiei de epuare stagnează. După ultima inspecţie desfăşurată în teren, nu sunt progrese semnificative la niciun obiect de staţie.”

Primarul Ion Ceban a recunoscut pubic că lucrările la staţia de epurare se fac cu multe abateri de la lege. Oficial se spune că 80% din lucrările sunt realizate. Aşa s-a spus şi în urmă cu trei luni.

ANATOLIE LICHII, director, Intreprinderea Apă-Canal: „Să urgenteze mersul lucrărilor în şantier, când condiţiile meteo permit să fie antrenaţi cât mai mulţi muncitori. Acum continuă lucrările de reabilitare a staţie de epuarare.”

Am vizitat şantierul în zile diferite. Sunt douăsprezece obiective în construcţie, dar nu se prea văd muncitorii la treabă, deşi ar trebui să fie aproape o sută de angajaţi. Se pare că muncitorii basarabeni nu s-au îngrămădit la muncă şi au fost aduşi străini. Unul dintre ei a explicat ca pe şantier lucrează acum o echipă de georgieni.

A fost şi o echipa din Tajikistan iar ănaintea lor una din Turcia. Problemele de la Staţia de Epurară rămân un mister şi pentru consilieri muncipali. Iurie Tesa, consilier PPDA şi membru al consiliului de administraţiei Apă-Canal, ne-a spun că nu are alte informaţii, dar recunoaşte că, astă vară, nu s-a lucrat din diferite motive.

 ROMAN COJUHARI, consilier local, PAS: „Domnul Lichii, probabil a fost chemat la raport în CMC, de nenumărate ori, tot ni se spunea că lucrările se fac, fac.  Am venit aici sunt foarte puţini oameni care lucrează, lucrările decurg foarte încet Poatem primim şi o informaţie oficială, am formulat un demers, în care am cerut concret la ce etapă suntem, ce volum, câţi bani s-au cheltuit.”

Experta în achiziţii publice, Ala Diaconu, spune că achiziţiile pentru acest proiect nu s-au desfăşurat conform legislaţiei Republicii Moldova. Şi regulile băncilor europene prevăd publicarea informaţiilor, lucru care nu se întâmplă în acest caz.

ALA DIACONU, expert achiziţii publice: „Până la urmă este tot vorba de bani publici, bani luaţi cu titlu de împrumut, pe care încetul cu încetul îi întoarcem. În anul 2021 a fost alocat peste trei milioane pentru rambursare îmrpumuturilor pentru BERD şi BEI, şi suma de peste 700 de mii de euro pentru deservire.”

Am solicitat de la conducerea Apă-Canal mai multă informaţii despre lucrări, dar s-a comunicat că trebuie să avem răbdare. Reabilitarea Staţiei de epurare a început în ianuarie 2017, şi trebuia să să fie gata în această toamnă. Noul termen anunţat este primăvara anului viitor. Responsabil de lucrări este o firmă din Germania, care la rândul ei a subcontractat lucrări şi cu alţi antreprenori.