Recomandări pentru utilizarea sigură a cardului de plată în mediul fizic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Recomandări pentru utilizarea sigură a cardului de plată în mediul fizic

Pentru a preveni situaţiile de fraudă, deţinătorilor de card de plată le este recomandat să activeze opţiunea de aplicare a limitelor valorice pentru operaţiunile efectuate prin intermediul cardului. În caz de pierdere, furt sau alte situaţii suspecte, posesorul de card trebuie să informeze imediat banca şi să solicite blocarea cardului. Serviciile suport carduri ale băncilor sunt disponibile non-stop. Totodată, se recomandă activarea serviciului de tip SMS-notificare prin care deţinătorul de card să fie informat imediat despre tranzacţiile efectuate. Cu aceste recomandări vine Banca Naţională a Moldovei pentru a spori siguranţa în utilizarea cardului de plată.

BNM recomandă păstrarea în secret a PIN-ului, codului CVV2/CVC2/CID sau orice altă parolă aferentă utilizării cardului de plată. În cazul în care persoana nu-l poate memora şi î-l scrie, acesta trebuie păstrat în siguranţă, separat de cardul de plată. PIN-ul urmează să fie introdus într-un mod discret la efectuarea plăţilor la POS-terminale sau la retragerea numerarului de la bancomatele băncilor, pentru a evita reproducerea şi utilizarea frauduloasă a acestuia de către persoane terţe.

Se recomandă modificarea periodică a PIN-ului, însă nu şi utilizarea unei combinaţii de cifre comune pentru accesul la toate instrumentele de plată. În cazul apariţiei unei suspiciuni cu privire la deţinerea neautorizată a acestuia de către alte persoane, se recomandă contactarea imediată a băncii şi schimbarea PIN-ului. O altă recomandare ţine de aplicarea unor limite valorice ale tranzacţiilor zilnice efectuate cu cardul de plată. Potrivit BNM, limita reprezintă valoarea maximă a tranzacţiilor sau un număr maxim de operaţiuni care se pot efectua zilnic, săptămânal sau pentru o anumită perioadă, din contul de plăţi la care este ataşat cardul de plată.

În cazul eşuării unei tranzacţii cu cardul de plată, este necesară verificarea promptă a soldului contului la care este ataşat cardul de plată, vizualizând conţinutul notificărilor recepţionate sau prin intermediul aplicaţiilor internet-banking, mobile-banking sau alte mijloace puse la dispoziţie de banca emitentă în acest sens. Cardul trebuie păstrat în condiţii ce ar exclude deteriorarea, pierderea şi furtul acestuia sau compromiterea datelor înscrise pe el. Totodată, cardul nu trebuie transmis unor persoane terţe, transmite IPN.

Cât despre utilizarea sigură a cardului de plată în mediul online, BNM recomandă verificarea în cadrul platformelor de comerţ electronic prezenţa simbolurilor de 3D- Secure (Mastercad SecureCode, VERIFIED by VISA, American Express SafeKey). Acestea sunt de obicei afişate în partea de jos a paginii web a comerciantului. De asemenea, se recomandă verificarea faptului dacă site-ul comerciantului este securizat prin prezenţa logo-ului SSL sau adresa acestuia se începe cu „https://”, ceea ce indică criptarea informaţiei transmise.

Nu trebuie furnizat niciodată PIN-ul, întrucât la efectuarea tranzacţiilor online acesta nu este necesar. Astfel niciun comerciant online nu are dreptul de a solicita introducerea acestuia într-un câmp dedicat pe platforma de comerţ electronic. Este recomandată evitarea utilizării opţiunii „păstrarea datelor”, ce oferă posibilitatea efectuării tranzacţiilor viitoare fără a fi nevoie de a introduce datele cardului de plată. Deţinătorilor de carduri li se recomandă să evite utilizarea reţelelor Wi-Fi publice pentru efectuarea tranzacţiilor online, întrucât acestea pot fi utilizate pentru capturarea datelor transmise.

BNM recomandă să nu fie accesate linkurile suspecte aflate în e-mailuri, reţele de socializare, programe de transmitere a mesajelor instant, mai ales în cazurile în care se solicită introducerea datelor personale sau a informaţiilor de pe card. În cazul tranzacţiilor online, este recomandată utilizarea unui card virtual pe contul căruia poate fi transferată doar suma necesară tranzacţiei. De asemenea, este indicată păstrarea documentelor confirmative aferente operaţiunilor efectuate până la decontarea finală a sumelor de pe contul de card.

Similare
RECOMANDĂRI