ECONOMIC

Recolta de struguri din acest an va fi cu aproximativ 40% mai mică decât cea de toamna trecută

Recolta de struguri din acest an va fi cu aproximativ 40% mai mică decât cea de toamna trecută, estimează cultivatorii din Republica Moldova. Este cea mai scăzută producţie din ultimii zece ani, din cauza secetei şi a îngheţurilor. Totuşi, producătorii speră să îşi recupereze o parte din pierderi datorită calităţii mai bune a roadei. Cert este că preţul strugurilor este mai mare decât anul trecut şi va continua să crească. Şi vinul nou va fi mai puţin şi mai scump.

În aceste zile însorite de toamnă, pe podgoriile din Republica Moldova culesul strugurilor este în toi.

Potrivit estimărilor recolta de struguri din acest  este de circa 460 de mii de tone ( pe când anul trecut a fost de 700 de mii de tone ). Din ceea ce avem, 300 de mii de tone sunt soiuri europene pentru vin, soiuri de tip Isabella – circa 40 de mii de tone; soiuri de masă – circa 120 de mii de tone. Iar anul trecut am recoltat 140 de mii de tone.

Ruxanda Lipcan conduce o companie vinicolă care exploatează 50 de hectare de viţă-de-vie în zona lui Traian, din sudul ţării. Anul acesta, la anumite soiuri de struguri recolta este aproape la jumătate, fata de 2019, aşa că vinul nou va fi mai puţin şi la un preţ mai mare.

„Mizăm pe vinurile din anii precedenţi. Presupun că unii producători au stocuri mai mari ani precedenţi care o să-I ajute să facă faţa anul acesta, alţi o să se confrunte cu anumite probleme mai mari”, a spus Ruxanda Lipcan.

Din cauza producţiilor scăzute, pentru un kilogram de struguri sau pentru un pahar cu vin bun, va fi nevoie să scoatem mai mulţi bani din buzunar. Acum, în plin sezon, kilogramul de struguri costă aproximativ 20 de lei, însă preţul va continua să crească în următoarele luni, spun producătorii.

„Datorită unei cererii mai  mari de struguri, preţul au început să crească, comparativ cu preţurile care au fost recomandate, ele sunt în creştere, dacă este cerere, ,mai ales faţă de cei de bună calitate”, a spus GHEORGHE ARPETIN, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.

O parte din cantitatea de struguri produsă în Republica Moldova va merge la export, pe pieţele din Ucraina, Belarus şi România.