Recolta de mere în Republica Moldova a scăzut în 2019 cu 10% faţă de anul precedent
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Recolta de mere în Republica Moldova a scăzut în 2019 cu 10% faţă de anul precedent

În anul 2019, recolta de mere în Republica Moldova a constituit circa 600 mii tone, fiind cu 10% mai puţin decât în 2018, deşi, potrivit prognozelor din vară, volumul acesteia putea să depăşească cu 5% rezultatul de anul trecut, când recolta a fost de 665 mii tone.

Recolta de prune a fost, de asemenea, mai mică decât anul trecut, al cărui volum s-a ridicat la 109 mii tone, comparativ cu 133 mii tone în 2018. Recolta de caise a fost mai mare decât anul trecut - 17 mii tone faţă de 16 mii în 2018.

Suprafaţa livezilor în Republica Moldova este de 139 mii hectare: livezi de meri - 52 mii ha, de pruni - 22,6 mii ha, de piersici - 5,7 mii ha, de cireşi şi vişini - 7,5 mii ha, de caişi - 3,5 mii ha.

Publicaţia îl citează pe preşedintele Asociaţiei "Moldova Fruct", Vitalie Gorincioi, care consideră că este important să fie menţinute subvenţiile postinvestiţionale din Fondul Naţional de Dezvoltare Agricolă şi Mediului Rural. El a atras atenţia la structurile de profil ale domeniului în problema deficitului de forţă de muncă.

"Dacă evenimentele se dezvoltă în acelaşi ritm, în curând va trebui să atragem un număr mare de muncitori sezonieri din ţările Asiei Centrale şi de Sud-Est", a spus el.

În sezonul curent de recoltare a merelor, prunelor şi nucilor, salariul mediu al zilierilor a fost în medie de 250 de lei (15 dolari), plus impozitele sociale pe care angajatorii trebuie să le plătească.

"Şi chiar şi cu o astfel de remuneraţie, nu orice sătean acceptă să muncească zilnic în timpul sezonului de recoltare a merelor sau nucilor", spun fermierii.
Similare
RECOMANDĂRI