ECONOMIC

Reacţia CFM la declaraţiile ministrului Economiei privind obţinerea „banilor murdari” în urma transportului de mărfuri

post-img

Reprezentanţii „Căii Ferate din Moldova” (CFM) au comentat declaraţiile ministrului Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, potrivit căruia taxele impuse la transportul mărfurilor ar aduce lunar în buzunarele unor „baroni”, după cum i-a numit ministrul, cel puţin 400 de milioane de lei.

CFM se arată îngrijorată şi tratează cu toată responsabilitatea aceste declaraţii, precizând că este gata să ofere solicitanţilor întreaga informaţie privind volumul mărfurilor trasportate si politica preţurilor, se precizează într-un comunicat de presă al întreprinderii.

„În anul 2018 ÎS „Calea Ferată din Moldova” a transportat mărfuri în volum de 4930,8 mii tone, în sumă de 597358 mii  lei, informaţie care poate fi confirmată consultând inclusiv site-ul Biroului Naţional de Statistică. În ceea ce priveşte tarifele percepute, acestea se stabilesc pornind de la contextul pieţei, luându-se în calcul tarifele transportatorilor auto, aceştia fiind  principalul concurent al transportului feroviar. Î.S. „Calea Ferată din Moldova” este gata să-şi asume întreaga responsabilitate pentru eventuale ilegalităţi  identificate în activitatea subdiviziunilor sale, arătându-se totodată angajată într-un proces constant de funcţionare eficientă şi de  prestare activă a serviciilor de transport feroviar”, menţionează reprezentanţii CFM.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a primit plângeri de la agenţi economici că la Calea Ferată a Moldovei se percepeau taxe, în mod regulat, de la 2 la 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit lui, anul trecut au fost transportate zece milioane de tone de marfă, iar un simplu calcul arată că este vorba despre 20-50 de milioane de euro, „bani murdari” transmişi din offshore.

Vadim Brînzan mai susţine că lunar, în buzunarul grupului organizat ajungeau minimum 400 de milioane de lei, în urma aplicării acestor scheme.


Ministrul Economiei: Majoritatea structurilor din economie erau subordonate unor baroni. Sumele se ridicau la 400 milioane de lei pe lună