Reacţia BNM, după ce euro a ajuns să coste peste 20 de lei şi continuă să crească
Sursa foto:bnm.md Vizualizari:

Reacţia BNM, după ce euro a ajuns să coste peste 20 de lei şi continuă să crească

În ultimul timp, pe pieţele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere faţă de dolarul SUA, pe fondul unor evoluţii favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, în luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD. Aceasta este explicaţia Băncii Naţionale a Moldovei la deprecierea leului în raport cu euro.

„În acelaşi timp, piaţa valutară internă a fost caracterizată de o tendinţă moderată de depreciere a leului moldovenesc faţă de dolarul SUA (cca 48 bani).

În prezent, piaţa valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare, volatilitatea, precum şi ritmul de depreciere faţă de moneda de referinţă fiind îndeaproape monitorizate de către Banca Naţională.

Nu există premise pentru situaţii de criză pe piaţa valutară, existând decalaje minore între cerere şi oferta de valută străină.  Principalii operatori de pe piaţă manifestă calm şi activează în regim normal”, explică BNM.

BNM reiterează că nu prognozează sau ţinteşte dinamica leului, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, însă va continua să monitorizeze şi evoluţia pieţei valutare interne.  Banca Naţională dispune de suficiente pârghii pentru a influenţa piaţa valutară, implicit de rezerve valutare adecvate (4,7 luni de import), pentru a asigura o reacţie promptă, la necesitate.

Menţionăm că astăzi, un euro este cotat la 20,15 lei (cursul oficial al BNM).
 

Roman Chircă: Se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului din ultimele zile

Similare
RECOMANDĂRI