ECONOMIC

Raport. Economia Republicii Moldova înregistrează o tendinţă clară de recuperare

post-img

Ministerul Economiei a prezentat raportul evoluţiei social-economice pentru perioada ianuarie-august 2021. Potrivit acestuia, economia naţională înregistrează o tendinţă clară de recuperare, or, în semestrul I, Produsul intern brut (PIB) a însumat 104,2 miliarde de lei şi a înregistrat o creştere reală de 11,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.

Potrivit ministerului de resort, şi sectorul industrial este în creştere. Asta după ce în ianuarie-iulie 2021, volumul producţiei industriale s-a majorat cu 13,6%.

În acelaşi timp, sectorul transportului de mărfuri şi pasageri a revenit pe un trend ascendent, după evoluţiile negative generate de criza pandemică. În ianuarie-iulie 2021, transportul de mărfuri a crescut cu 9%, iar transportul de pasageri - cu circa 14,1%.

„Pe fundalul descreşterilor din perioada de criză din 2020, activitatea investiţională, în prima jumătate a anului 2021, s-a majorat semnificativ. În ianuarie-iunie 2021, volumul investiţiilor în active imobilizate a crescut cu 21,8%, însumând circa 10,1 mlrd de lei. Sporirea investiţiilor proprii ale agenţilor economici, investiţiilor publice, precum şi a celor din surse străine, orientate în maşini şi utilaje, mijloace de transport şi sectorul construcţiilor au constituit factorii de bază care au influenţat creşterea investiţiilor”, indică Ministerul Economiei.

Conform sursei citate, veniturile bugetare se menţin pe un trend pozitiv, în luna august fiind înregistrată o creştere cu 20,1%. Cumulativ, în ianuarie-august la Bugetul public naţional au fost încasate venituri în valoare de circa 47 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 20,4% faţă de perioada similară a anului 2020. Rezultatul pozitiv se datorează în mare parte relansării consumului intern, care a favorizat majorarea încasărilor din impozite şi taxe pe mărfuri şi servicii.

De asemenea, comerţul internaţional de mărfuri se intensifică. "Conjunctura externă favorabilă, datorată temperării consecinţelor negative ale pandemiei în principalele ţări partenere, a condus la revigorarea cererii externe şi, prin urmare, exporturile au înregistrat o majorare cu 15,5% în ianuarie-iulie 2021, însumând 1572,4 milioane de dolari", conchide un comunicat al Ministerului Economiei.

SURSA. Moldpres.md