DOC. R. Moldova va iniţia negocierile cu Banca Europeană de Investiţii privind implementarea proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. R. Moldova va iniţia negocierile cu Banca Europeană de Investiţii privind implementarea proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”

Republica Moldova va iniţia negocierile cu Banca Europeană de Investiţii privind implementarea proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”. Un proiect de hotărâre în acest sens, a fost aprobat, astăzi, în şedinţa de Guvern.

Obiectivul proiectului rezidă în iniţierea negocierilor asupra proiectului contractului de finanţare privind acordarea Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiţii, a unui împrumut în valoare de 30 milioane euro, în scopul implementării proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”.

Astfel, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BERD, un grant în valoare de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), precum şi un grant în valoare de 500 mii euro din partea Fondului fiduciar de asistenţă tehnică pentru ţările Parteneriatului Estic („EPTATF”), cu o durată de implementare a proiectului de 4 ani (2022 – 2025).

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituţiile publice, precum spitalele republicane/de interes naţional, dar şi cele de importanţă locală/municipală (grădiniţe, şcoli, spitale municipale şi raionale). 

Proiectul urmează a fi implementat în două etape: 1 – cu accent pe instituţiile publice (spitale), cu un buget aproximativ de 45 milioane euro, cu acoperire egală din partea BERD şi BEI şi a 2-a etapă – cu accent pe autorităţile administraţiei publice locale, în limita solicitărilor din partea acestora şi a nivelului de îndatorare, cu un buget de cca. 30 milioane euro (care va include toată componenta de grant în vederea sporirii interesului APL pentru Proiect).

Similare
RECOMANDĂRI