Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova a pierdut peste 22 de milioane de lei din cauza devalizării carierei de piatră de la Pervomaisc, Ucraina

Republica Moldova a pierdut peste 22 de milioane de lei din cauza devalizării carierei de piatră de la Pervomaisc, Ucraina. Anunţul a fost făcut astăzi de Procuratura Generală după ce fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari a cerut oamenilor legii să informeze societatea despre soarta acestei mine. Potrivit procurorilor, în spatele devalizării carierei ar sta conducătorii întreprinderii şi câţiva angajaţi ai Ministerului Agriculturii de la Chişinău, care sunt bănuiţi de abuz în serviciu.

Cauza penală pe faptul devalizării Întreprinderii de Stat "Cariera de piatră concasată din Pervomaisc" a fost pornită în februarie 2021, de către Procuratura Generală, iar în prezent se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie. Pentru investigarea acestui gaz, oamenii legii au cerut asistenţă juridică internaţională, organelor competente din Ucraina. În acelaşi timp, Procuratura Anticorupţie cooperează în examinarea acestui dosar cu oficiul Procurorului General al Ucrainei.

„Procuratura Anticorupţie examinează acţiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul Întreprinderii de Stat "Cariera de piatră din Pervomaisc" şi Ministerului Agriculturii, prin prisma săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în scopul realizării intereselor personale sau ale unor terţe persoane, care în consecinţă, au cauzat daune în proporţii deosebit de mari, în valoare de peste 22 de milioane de lei”, precizează Procuratura Generală.

Între timp, cariera de piatră de la Pervomaisc a fost scoasă la licitaţie de autorităţile ucrainene. Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari susţine că Agenţia Proprietăţi Publice şi Guvernul Republicii Moldova, trebuie să ia măsuri urgente în acest caz.

ALEXANDRU SLUSARI, fost vicepreşedinte al Parlamentului: „Este necesar de discutat subiectul la nivel interguvernamental, din puntul meu de vedere. Cariera aceasta este una valoroasă şi merită să luptăm pentru ea. Dacă noi vom restabili dreptul nostru asupra carierei, această întreprindere o să aducă venituri bune în bugetul RM.”

Astăzi, autoritatea ucraineană responsabilă pentru geologie şi geodezie, urma să organizeze o licitaţie repetată pentru dreptul de folosinţă a terenului carierei de piatră din Pervomaisk, care din punct de vedere juridic se află în gestiunea Republicii Moldova. Guvernul de la Chişinău a cerut însă autorităţilor din Ucraina să anuleze licitaţia.

Cariera de piatră de granit din Pervomaisc, aparţine Republicii Moldova de când s-a destrămat uniunea Sovietică, însă se află pe teritoriul Ucrainei. Cariera a funcţionat până în 2015, când s-a constatat un management defectuos al acesteia, iar Republica Moldova a pierdut dreptul de exploatare a ei.

Fostul administrator a iniţiat şi un proces de insolvabilitate pentru a prelua activele întreprinderii. În urma implicării Agenţiei Proprietăţii Publice, procesul a încetat şi a fost numit un administrator nou, însă activele nu au mai fost recuperate. În prezent, cariera este inundată şi deconectată de la sursa de energie electrică, iar utilajul rămâne nefuncţional.
 
Similare
RECOMANDĂRI