R. Moldova a coordonat cu FMI prognoza macroeconomică pentru anul 2020, în care PIB-ul va scădea cu 4,5%
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

R. Moldova a coordonat cu FMI prognoza macroeconomică pentru anul 2020, în care PIB-ul va scădea cu 4,5%

În anul 2020, produsul intern brut (PIB) al R. Moldova va scădea cu 4,5% comparativ cu anul 2019, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean, în cadrul unei videoconferinţe cu şeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, şi reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Volodymyr Tulin.

Potrivit Infotag, discuţiile au avut loc în cadrul activităţii la distanţă a misiunii FMI, care se desfăşoară până la 22 iulie. Experţii săi, în discuţii cu reprezentanţii conducerii Moldovei, discută despre un nou program de cooperare al FMI de trei ani cu Guvernul şi Banca Naţională (BNM).

Componenta financiară a programului este de $550 mil. Dacă programul este aprobat de Consiliul directorilor FMI la 16 septembrie, R. Moldova va putea primi circa $100 mil. deja în septembrie 2020 pentru susţinerea agenţilor economici şi a populaţiei în legătură cu criza.

Ministrul a constatat că economia va generat în anul curent un PIB în sumă de 205,2 mlrd lei. Criza pandemică va afecta exporturile, care vor scădea cu 12,8%, şi importurile - cu 10%.

Potrivit prognozelor ministerului, indicatorii sectorului real vor fi în declin. Industria se va contracta cu 3%, sectorul agricol, sub influenţa condiţiilor meteorologice nefaste din anul curent, - cu 11,9%, iar investiţiile - cu 4,8%.

"Suntem conştienţi de provocările acestui an, de presiunea crizei pandemice atât asupra sistemului de sănătate, cât şi asupra economiei. Cu toate acestea, rămânem determinaţi să continuăm agenda de reforme, să ne ajustăm planurile în funcţie de evoluţiile pandemiei şi să identificăm toate soluţiile optime pentru a acoperi deficitul bugetar", a spus Sergiu Railean.
Similare
RECOMANDĂRI