ECONOMIC

PUN, despre măsurile fiscale anunţate ieri de Ministerul Finanţelor: Sunt o dovadă de lipsă de viziune şi idei

post-img

Anularea scutirilor pentru tichetele de masă ori impozitarea lor, nu va aduce mai mulţi bani la bugetul de stat. Cel puţin asta se menţionează într-un comunicat al Partidului Unităţii Naţionale, în care se menţionează că PUN a luat act de de intenţia guvernului condus de Maia Sandu de a mări impozitele şi TVA-ul în unele sectoare ale economiei Republicii Moldova precum şi de a elimina tichetele de masă.

PUN spune că anularea scutirilor pentru tichetele de masă nu va aduce bani suplimentari în buget deoarece „firmele ce oferă tichete de masă ar trebui să-şi mărească cheltuielile cu încă 500 de lei dacă ar alege să înlocuiască tichetele de masă cu bani alocaţi direct la salarii, măsură ce ar mări cheltuielile firmelor cu salarizarea, cu toate că veniturile firmelor ar rămâne aceleaşi”. 

Astfel, firmele vor prefera să renunţe pur şi simplu la acordarea tichetelor decât să-şi mărească cheltuielile generate de impozite, iar cei peste 40 de mii angajaţi care primesc în prezent tichete d emasă, vor pierde venituri nete de circa 900 de lei pe lună, spune PUN. 

Ce ţine de creşterea impozitelor, eliminarea unor facilităţi fiscale sau anularea unor măsuri ce cresc direct veniturile angajaţilor anunţate în conferinţe de presă, PUN spune că acestea „nu sunt o dovadă de profesionalism ci lipsă de viziune şi idei”. 

„Totodată Partidul Unităţii Naţionale atrage atenţia că ceea ce guvernul numeşte deblocarea asistenţei financiare de către FMI, luând în considerare măsurile fiscale anunţate, reprezintă în fapt o cedare în faţa acestei instituţii financiare, iar efectele vor fi suportate de cetăţenii cu venituri reduse şi economia moldovenească. Partidul Unităţii Naţionale solicită Guvernului Republicii Moldova ca în cadul negocierilor cu FMI să ţină cont de interesele angajaţilor altfel încât masurile convenite să nu afecteze persoanele cu venituri reduse”, se mai spune în comunicatul PUN.

Amintim că ieri, ministerul finanţelor a anunţat o serie de schimbări în politica fiscală pentru a acumula mai mulţi bani în bugetul de stat. Printre acestea se numără majorări de taxe şi accize, eliminarea scutirilor fiscale pentru cei cu salarii mari, dar şi anularea scutirilor pentru tichetele de masă. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 şi au fost coordonate cu Fondul Monetar Internaţional.

Scutirile pentru tichetele de masă vor fi anulate, taxele pentru unele domenii vor fi majorate, iar scutirile de impozite pentru jocurile de noroc - anulate