Proiectul „Livada Moldovei” va fi extins până în luna mai 2023
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiectul „Livada Moldovei” va fi extins până în luna mai 2023

Agenţii economici care activează în domeniul horticol vor putea accesa împrumuturi, în condiţii avantajoase, pentru dezvoltarea afacerilor, în urma extinderii Proiectului ,,Livada Moldovei” până la 27 mai 2023.

Guvernul a aprobat ratificarea Amendamentului nr. 3 la Contractul de Finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), semnat la 21 septembrie 2021 şi a Amendamentului la Scrisoarea de însoţire asupra Contractului de finanţare în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”, semnat la 31 iulie 2014.

Mijloacele financiare nevalorificate din bugetul iniţial al proiectului vor putea fi utilizate în scopul modernizării sectorului agroalimentar, fiind accesate prin operaţiuni de creditare şi leasing. Soluţiile financiare vor oferi agricultorilor posibilitatea de a-şi extinde afacerea şi vor contribui la creşterea competitivităţii produselor autohtone pe piaţa internă şi externă. Prin urmare, companiile horticole şi vitivinicole vor putea utiliza împrumuturile pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină a livezilor şi altor plantaţii, modernizarea proceselor post-recoltare, dezvoltarea pepinierelor pentru producerea materialului săditor autohton, dar şi diversificarea pieţelor de desfacere.

Bugetul total pentru implementarea Proiectul ,,Livada Moldovei” a constituit 120 milioane de euro, dintre care mai sunt disponibile 59 milioane de euro. Creditele din cadrul proiectului pot fi accesate la o rată a dobânzii convenabilă, cu termenul de recuperare de maxim 10 ani. Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro.

Similare
RECOMANDĂRI