Proiectul „Eficienţa energetică în Republica Moldova” va fi susţinut de parteneri de dezvoltare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiectul „Eficienţa energetică în Republica Moldova” va fi susţinut de parteneri de dezvoltare

Cabinetul de miniştri, întrunit în şedinţă miercuri, 1 aprilie, a decis iniţierea negocierilor dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) asupra proiectului Contractului de finanţare a Programului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”.

Potrivit Moldpres, Proiectul „Eficienţa energetică în Republica Moldova” este orientat spre crearea unui instrument financiar necesar pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar al Republicii Moldova ce cuprinde clădiri publice deţinute de autorităţile publice centrale şi locale, care este caracterizat printr-o performanţă energetică scăzută, urmare a vechimii construcţiilor, în care nu s-a investit de când au fost date în exploatare. 

Pentru realizarea Proiectului, Republica Moldova urmează să contacteze un împrumut în valoare de 30 de mln de euro din partea BEI, un împrumut în valoare de 30 mln de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi un grant în valoare de 15 mln de euro oferit din partea Platformei de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene. Astfel, bugetul total al Proiectului constituie 75 mln de euro, cu o durată de implementare începând cu trimestrul III, 2020, până în trimestrul III, 2024.

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului sunt instituţiile publice, şi anume cele „guvernamentale”, de importanţă naţională (cele de menire socială, precum sunt spitalele republicane, alte organizaţii de interes naţional), şi instituţiile publice de importanţă socială, de nivel local (grădiniţe, şcoli, spitale municipale şi raionale).

Similare
RECOMANDĂRI