Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivităţii” a fost prelungit cu doi ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivităţii” a fost prelungit cu doi ani

Componenta de granturi pentru întreprinderile mici şi mijlocii a Proiectului Ameliorarea Competitivităţii (PAC II) a fost prelungită până la 30 iulie 2021, conform unei decizii în acest sens, luată de Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Hotărârea a fost completată de majorarea plafonului de cofinanţare până la suma de 300 mii de lei, asigurând astfel accesul agenţilor economici din R. Moldova la finanţare din partea Proiectului pentru a-şi lărgi exporturile.
 

Prin intermediul acestui proiect, peste o sută de întreprinderi beneficiare au reuşit să-şi mărească volumul afacerii şi au creat circa 340 de noi locuri de muncă, generând în medie exporturi de peste 232 mii de dolari.

Până în prezent, de granturi, în sumă de aproape un milion de dolari, au beneficiat peste 140 de  întreprinderi din ţara noastră. Cei mai mulţi dintre beneficiarii PAC II sunt din sectorul agroalimentar şi băuturi - 31%, din sectorul producere - 20%, textile - 14%, servicii - 14%, agricultură - 12%, tehnologia informaţiei şi producerea componentelor electronice - 9%.

Componenta de grant a Proiectului Ameliorarea Competitivităţii II are un buget de circa 2,8 milioane de dolari şi oferă finanţări nerambursabile în valoare de până la 300 mii de lei per agent economic, destinate companiilor mici şi mijlocii pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a afacerii şi îmbunătăţirea potenţialului de export. Până la 30% din suma grantului poate fi utilizată pentru procurarea de echipament.

Cele mai solicitate servicii de dezvoltare a afacerilor, finanţate de PAC II, au ţinut de marketing şi promovare. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii de granturi au solicitat finanţare pentru imaginea brandului şi identitate corporativă, design şi ambalaje, dezvoltarea strategiilor de marketing, elaborare de site-uri cu magazine online. Printre alte servicii de dezvoltare solicitate de beneficiarii PAC II se numără certificarea în domeniul sistemelor de management al calităţii, sisteme informaţionale, cercetări de piaţă, optimizarea proceselor interne ş.a.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii încurajează agenţii economici din Republica Moldova să aplice la programul de cofinanţare prin intermediul proiectului de Ameliorare a Competitivităţii în scopul întăririi competitivităţii de export şi extinderii pe noi pieţe de desfacere.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II  este implementat în perioada 2015-2021. Proiectul îşi propune să îmbunătăţească mediul de afaceri prin susţinerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor şi costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii prin facilitarea accesului la finanţare pe termen mediu şi lung, fortificarea capacităţilor instituţionale ale ODIMM şi Agenţiei de Investiţii, oferirea de granturi agenţilor economici privaţi, care contribuie la sporirea competitivităţii de export etc.

Similare
RECOMANDĂRI